Thursday, Jul. 9, 2020

Počela klimatološka jesen: Nestabilnosti na zapadu, vruće na istoku i jugu

Autor:

|

01.09.2017

|

Kategorije:

Počela klimatološka jesen: Nestabilnosti na zapadu, vruće na istoku i jugu

Prvi  dan klimatološke jeseni protekao je u očekivanju izraženije promjene vremena koju nam u subotu i nedjelju donosi ciklona koja se stvara i jača nad sjeverom Italije.

Ispred frontalnog poremećaja u jugozapadnoj je struji nad zapadne krajeve unutrašnjosti, te sjeverni i srednji Jadran već od jutra počeo pritjecati vlažan i nestabilan zrak. U jutarnjim i prijepodnevnim satima izraženijih grmljavinskih pljuskova bilo je najviše na području Istre i osobito Kvarnera. Tako je u Omišlju na otoku Krku je tijekom prijepodneva (od 8 do 14 sati) palo 53 mm kiše na kvadratni metar.  Od ostalih podataka DHMZ-a (do 20 sati) izdvajamo: Zavižan 30 mm, Rijeka 22, Senj 18, Pazin 13, Parg 11 mm. I po podacima sa mreže pljusak.com najviše kiše je palo malo  istočnije od Rijeke: Hreljin 52 mm, Bakarac 46, Doričići 37 mm…U Istri je palo od 15 mm u unutrašnjosti do 25 mm na sjeveru poluotoka. U nizinama unutrašnjosti nije bilo danas puno kiše. U Zagrebu Grič 7 mm, dok je drugdje palo vrlo malo, a u Slavoniji i nimalo kiše.

U ranim jutarnjim satima je pljuskova i grmljavine bilo i na zadarskom području. U Zadru je palo 10 mm kiše.  Jutarnji pljusak je dobrodošao nakon vrlo sušnog kolovoza u kojemu je palo tek 1.1 mm kiše (u dva „kišna“ dana). Posljednji puta je u Zadru više od 1 mm kiše palo još 24. srpnja (8.6 mm). Drugdje u Dalmaciji je kiše bilo malo, a na jugu i nimalo.  Tako je u Splitu danas palo tek 0.9 mm kiše. Posljednji puta je kiša u Splitu padala još 24. srpnja, a i tada je palo tek 2.7 mm kiše.

Nakon oblačnijeg i kišnog prijepodneva poslijepodnevni sati su donijeli više sunčanog vremena i na sjeveru Jadrana i u zapadnim krajevima unutrašnjosti.

U Slavoniji se i prvi dan klimatološke jeseni pridružio nizu vrućih ljetnih dana. Najtoplije je bilo u Gradištu s 33.5°C, pa Osijeku Klisa 32.2°C, Osijeku Čepin 31.6°C, Slavonskom Brodu 31.4°C…Vrući dan su u Dalmaciji „uhvatili“ i Hvar s 31.1°C, Ploče s 30.6°C, Makarska 30.2°C i Dubrovnik s 30.1°C.  U većini ostalih mjesta dan je ipak bio  vrlo topao s najvišim dnevnim temperaturama iznad 25°C, samo na sjeveru Jadrana i u Istri stupanj dva niže od 25°C.

Naslovna slika: Pag, 1.9.2017., Foto: Danijel Palčić Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned