Tuesday, Jul. 14, 2020

Podravina i Pokuplje zasad se uspješno bore s vodom

Autor:

|

16.09.2014

|

Kategorije:

Podravina i Pokuplje zasad se uspješno bore s vodom

Još su mnoga područja u središnjem dijelu zemlje ugrožena od poplava. Već je danima kritično u sisačkom Pokuplju, a sada i u Podravini, gdje prijeti Drava. Grade se nasipi, stotine vojnika i stanovnika pokušavaju obuzdati nabujale rijeke.

Vodeni val, dugačak 20 kilometara, ušao je u Podravinu i tim će područjem prolaziti 24 sata. Vodeni val Mure spojio se s Dravom. Proglašena je opća opasnost u devet općina Koprivničko-križevačke županije uz Dravu – Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Hlebinama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.

Razina Drave je u 16 h na mjernoj jedinici u Botovu iznosila 564 cm. To je pad od 12 centimetara u odnosu na jutro kada je izmjeren 576, cm  samo 6 cm manje od razine koja je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972. godine.

Područje je posjetio premijer Zoran Milanović, kojeg su mještani pitali hoće li dobiti pomoć od države. Rekao je da to nije moguće. Gunja je bila izuzetak jer je bila riječ o krivnji države zbog pucanja nasipa, odgovorio je.Ono što je napravljeno u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima napravljeno je zato što smo donijeli takvu političku odluku, jer ponovit ću još jednom: raspao se nasip. Ja to smatram odgovornošću države, rekao je.

Opasnost u Podravini nije prošla. Kritično je na više mjesta. Kod Gabajeve Grede procjedne vode izlaze ispod nasipa i poplavljuju oranice. Prijeti i opasnost od probijanja nasipa, što bi prouzročilo golemu štetu. Kritično je i u Drnju, gdje je bujica uništila cestu. Na obrani naselja angažirani su svi. Užurbano se vreće pune pijeskom, a u Podravini ih je postavljeno više od 50.000.

Na Halaš Čardi, mjestu gdje Mura utječe u Dravu, voda se već razlila više od kilometra. Legrađani brane svoje kuće. Pristiže čak pet puta više vode nego inače. Na izgradnji zečjih nasipa angažirane su sve mjerodavne službe te brojni mještani, a stigla je i mehanizacija. Evakuirano je oko 150 stanovnika iz Drnja te Sigeteca. Nastava je odgođena do daljnjega. U Drnju je voda odnijela dio prometnice. Cesta D41 prema mađarskoj granici je zbog izlijevanja vode zatvorena za promet.

Očekuje se da će vodeni val Koprivničko-križevačku županiju napustiti tek sutra. Pred stanovnicima je još jedna besana noć.

Vrh vodenog vala prošao kroz Sisak, Jasenovac na udaru

Najviši vodni val Save prošao je kroz Sisak, ali opasnost za Jasenovac još nije prošla. Zbog vodenog vala koji prijeti Spomen-području Jasenovac evakuirana je sva građa iz Muzeja i depoa. Na to područje poslano je stotinjak vojnika. Na sreću, Una osjetno opada, pa je pritisak na Savu sve manji. Velike količine vode skrenute su u Lonjsko polje.

Kupa se izlila na nekim mjestima u Letovaniću, kao i u Žažini gdje se nasip pojačavao drvenim gredama. No ipak Žažina od nabujale Kupe zasad uspješno brani dio Pokuplja. Vodostaj nekoliko sati stagnira no ipak je riječ o rekordnim količinama vode.

Tamo je predvečer je stigao i premijer Milanović, koji je izrazio zadovoljstvo obranom od poplave. Došao sam iz Podravine i tamo su se ljudi isto dobro organizirali. Nije trebala dolaziti vojska, rekao je premijer, koji je s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem obišao poplavljeno prodručje.

Pozvao je lokalne vlasti i mjerodavne za prostorno planiranje da se ne gradi ono što ne bi trebalo i gdje ne bi trebalo. Kod novih investicija u gradnji nasipa nekad se mora duže pregovarati s vlasnicima u vezi s otkupom zemljišta. Kod gradnje nasipa ne možete privatniku ući u posjed zemljišta. Ono što država i državna poduzeća mogu učiniti, to i čine, rekao je.

U najugroženijem posavskom naselju, Košutarici, mještani su uz pomoć stotinjak pripadnika Hrvatske vojske podigli nasipe i očekuju da će izdržati vodni val.

Na poplavom ugroženim područjima sisačko-moslavačke županije ukupno je angažirano 617 vojnika, koji raspolažu s 38 teretnih motornih vozila, četiri sanitetska motorna vozila, jednim autobusom i šest terenskih motornih vozila.

Sva se kritična mjesta na poplavom ugroženom području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane, ocijenio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem obišao Letovanić, Staro Pračno i Petrinju. Ocijenio je kako se mora ulagati još više sredstava, napora i dobre organizacije da se ovakve poplave više ne bi ponovile. ‘Štete su mnogo manje od onih koje su mogle nastati pri puknućima nasipa. Kada se obranimo, onda ćemo sve analizirati’, dodao je.

Posavska županija u BiH ponudila pomoć Sisku
Predstavnici vlasti bosanskohercegovačke Posavske županije ponudili su pomoć Sisku u obrani od poplava i saniranju posljedica.

Poplavljena Posavina pamti prijatelje koji su joj prvi pritekli u pomoć kada su svibanjske poplave prekrile veći dio Županije Posavske. Stoga želimo, ukoliko zatreba i ukoliko nas pozovu prijatelji iz Siska, uzvratiti pomoć, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladi Županije Posavske Mato Brkić. Dodao je kako su predstavnici vlasti već kontaktirali Hrvatske vode i ponudili pomoć u ljudstvu i ostaloj pratećoj opremi.

Međimurje se obranilo od Mure

Vrhunac vodenog vala Mure prošao je Međimurjem. Mještani tog područja uz rijeku Muru i potok Trnavu dva dana i dvije noći gradili su zečje nasipe i uspjeli obraniti naselja. Vodostaj, na sreću, opada i Međimurci se nadaju da je najgore prošlo. Iza ponoći na jednom mjestu razlilla se riječica Trnava kod Goričana, ali je pravovremenom rekacijom područje sanirano i spriječeno veće izlijevanje, izjavio je zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

U Kotoribu je val stigao u jutarnjim satima, ali su izdržali zečji nasipi sa 7.000 vreća, a pomogla je i konfiguracija terena, rekao je Vidović. Dodao je kako se, usprkos tome što je najveća opasnost prošla, i dalje prati situacija te je još uvijek na snazi izvanredno stanje obrane od poplava.


Brodsko – posavska županija

Vodostaj rijeke Save na području Županije u laganom je porastu te uvjetuje redovne odnosno pripremne mjere obrane od poplava. Stanje je zasada pod kontrolom, bez posebnih kritičnih točaka, priopćeno je iz DUZS-a.  Zbog zamućenja vode u bunarima i akumulaciji “Bačica”, voda na području Grada Nova Gradiška i Općine Okučani nije ispravna za piće.

Podižu se nasipi na područuju Čičke Poljane

U Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu preventivno se podižu zečji nasipi na području Čičke Poljane gdje su bile najkritičnije točke u poplavama tijekom veljače ove godine. Hrvatske vode su najavile mogućnost početka plavljenja na tom području danas. Jučer je evidentirano desetak novih klizišta, izvijestio je DUZS.

FOTO: Željko Rakarić

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned