Monday, Jul. 13, 2020

Pogledajte biokovsku ledenu bajku na -13 stupnjeva (FOTO)

Autor:

|

17.01.2016

|

Kategorije:

Pogledajte biokovsku ledenu bajku na -13 stupnjeva (FOTO)

Na najvišem biokovskom vrhu, Svetom Juri, temperatura zraka tijekom nedjelje spustila se na 13 Celzijevih stupnjeva ispod nule. Hladno je bilo i u Makarskoj gdje danju temperatura nije prelazila 6°C, a navečer se spustila na samo 3°C uz udare bure i tramontane do 136 km/h, koliko su izmjerili Crometeo lovci na oluje na poluotoku Sv. Petra.

Zanimljivo je spomenuti da su u Brelima tijekom nedjeljne večeri povremeno proletavale snježne pahulje, i to iz “burne kape” koja se stvorila na Biokovu.

Tijekom dana na Biokovu je boravio Cropixov reporter Zvonimir Barišin. Snimio je zimske prizore zaleđenog Biokova, od Ravne Vlaške do vrha, Svetog Jure, a možete ih pogledati u priloženoj bogatoj foto galeriji.

Održan 35. Memorijalni pohod Slobodan Ravlić

Članovi HGSS-a i planinarskog društva Biokovo sudjelovali su ove nedjelje u 35. Memorijalnom pohodu Slobodan Ravlić, u spomen na tragično nastradalog planinara prije točno 35 godina. Obavljajući svoju dužnost, planinar je 16. siječnja 1981. godine poginuo u snježnoj oluji na Troglavu . I ove godine je 40-ak najhrabrijih (na Biokovu je bilo izuzetno hladno, bura je samo pojačavala taj osjećaj, a na Sv. Juri je bilo oko metar snijega) propješačilo dio puta pod samim biokovskim vrhom te položilo vijence pored spomen ploče poginulom planinaru.

Foto: Vito Miloš

Organizatori iz makarskog HGSS-a su ostali još neko vrijeme na planini, morali su naime osiguravati biciklistički maraton preko podbiokovskih sela ukupne duljine 23 kilometra, preko makadamskih staza iznad Tučepa, Podgore. U dogovoru s organizatorom napravljen je detaljan plan osiguranja i to tako da su članovi HGSS-a raspoređeni na dijelovima staze koji su predstavljali najveću opasnost za vozače. Staza je bila adekvatno postavljena s dobro označenim kritičnim točkama duž cijele staze tako da usprkos velikom broju natjecatelja i orkanskim udarima bure koji su dodatno otežavali uvjete na stazi nije bilo ozljeda koje su iziskivale intervenciju HGSS-a. Sve je naravno proteklo u najboljem redu

Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić