Saturday, Aug. 8, 2020

Pogledajte dramatične noćne snimke havarije brodova na obalama Marjana i Čiova

Autor:

|

06.03.2015

|

Kategorije:

Pogledajte dramatične noćne snimke havarije brodova na obalama Marjana i Čiova

Ne događa se svake godine da bura puše ovako snažno na splitskom području, a posljedice toga mogu se vidjeti na sve strane. Jedan od najdramatičnijih događaja vezanih uz aktualno nevrijeme i buru zbio se jučer oko 15 sati, kada su se čak tri broda prepustila “slobodnom plovu”. Dva su se nasukala na sjevernu obalu Marjana; Orebić i Krka, a broj Vranjic je završio nasukan na obalama Čiova.

Za članove Crometeo tima i dubrovačkih Storm Chasersa nema vremena do nevremena, pa su tako proteklu noć proveli upravo na ove dvije lokacije nasukavanja spomenutih brodova. Kako se radi o fotografima,  koji su snimajući poznate motive postali poznati diljem svijeta, nema sumnje da ćete u priloženoj galeriji moći vidjeti do sada najbolje fotografije nasukanih brodova koja realno dočaravaju dramatiku trenutka.

Prisjetimo se, jučer smo prvi u Hrvatskoj dojavili nasukavanja tri broda.

Splitski lučki kapetan, Davor Vidan, potvrdio nam je da su dva broda nasukana na sjevernoj strani Marjana, nedaleko od Prve vode, te da još jedan brod pluta put Čiova.

– Brodovi su se nasukali oko 15 sati. Trenutno ne možemo napraviti puno, moramo pričekati vrijeme da se smiri. Na brodovima nije bilo članova posade. Naime, bili privezani u luci u Svetom Kaji, a najvjerojatnije je zbog jakog vjetra pukao konop i brodovi su se odvezali te doplutali do Prve vode – kazao je Vidan.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestili su da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci pet minuta iz 15 sati dobila dojavu da su popucali konopi na teretnim brodovima koji čekaju rezalište. Osim Krke i Orebića, koji su se nasukali na sjevernoj strani Marjana, popucao je konop i na brodu Vranjic. On se nakon nasukavanja, u 16,40 sati uslijed bure odsukao, a bura ga je odnijela prema Čiovu.

– Prilikom nekontrolirane plovidbe brodovi nošeni burom udarili su u lukobran ratne luke “Lora” te se ubrzo nasukali. Vlasnik brodova “Splitska plovidba” je odmah angažirao plovila „Brodospasa“. Na poziciju su upućena dva tegljača, a na poziciju nasukanja upućen je i brod Lučke kapetanije Split, no pristup nasukanim brodovima nije bio moguć – poručio je David Radas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Inače, oba su broda već doživjela havarije. U ožujku 2009. godine brod Krka, dug oko 70 metara, naletio je na tri manje brodice koje su bile privezane uz obalu u Vranjicu. Jednu je brodicu potopio a dvije su oštećene. U veljači iduće godine kod Ploča se nasukao brod Orebić. Iz splitske luke je isplovio za Metković s 973 tone rasutog cementa. Istraga je pokazala da je do nasukavanja došlo zbog nautičke pogreške zapovjednika.

Foto & video: Boris Bašić

b01

b02

b03

b04

b05

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić