Thursday, Jul. 2, 2020

Pogledajte maglovitu čaroliju Starog Grada na Hvaru

Autor:

|

28.10.2015

|

Kategorije:

Pogledajte maglovitu čaroliju Starog Grada na Hvaru

Umjetnički fotograf Petar Botteri opet je oduševio novom serijom fotografija koju je snimio rano jutros u svom Starom Gradu na otoku Hvaru. Njegove fotografije imaju desetke, ponekad i stotine tisuće pregleda na najrelevantnijim fotografskim stranicama diljem svijeta. U srijedu ujutro ovjekovječio je maglu koja se stvorila u unutrašnjosti otoka, a djelomično je dolazila i do samog grada.

– Fotografije sam snimao s brda iznad Starog Grada. S ovog sam mjesta već nekoliko puta fotografirao maglu, no ovoga su puta prizori bili jedinstveni – rekao je za Dalmacija News Botteri, jedan od najvećih i najkvalitetnijih promotora Hrvatske u svijetu.

Magla se već danima javlja u dijelovima Zagore, a jutros je bilo ponegdje i na moru. Magla nije rijetkost u ovom dijelu godine, osobito za vrijeme stabilnih noći, kada izostane vjetar i dogodi se temperaturna inverzija. Ovaj tip magle nazivamo radijacijskom. Ona se stvara kada se, zbog radijacijskog hlađenja zemljine površine, snizi temperatura prizemnog sloja zraka do ili ispod temperature točke rosišta. Uvjeti za formiranje radijacijske magle su najbolji kada postoji tanak sloj vlažnog zraka ispod sloja sušeg zraka, za vedrog neba i slabog vjetra. Najčešće se događa tijekom noći ili ranog jutra, naš kao što je to danas bio slučaj u okolici Starog Grada.

Magla se na Hvaru brzo razišla zbog juga koje je danju zapuhalo, no nešto duže se zadržala u nekim kotlinama Zagore. Nije lako stanovnicima Zagore odjenuti se zadnjih dana. Ujutro temperatura zraka pada na 0°C, a danju raste na 20 Celzijevih stupnjeva!

Foto: Petar Botteri
Picture000

Picture 011

Picture 039

Picture 063

Picture 069

Picture 095

Picture 152 copy

Picture 203 copy

Picture 279 copy

Komentari

Share This Article

Related News

U lovu na pomrčinu Sunca
Samo u Dalmaciji: Kako su snijeg i led odrasle ponovno učinili (sretnom) djecom!
Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

O Autoru

Rade Popadić