Sunday, Jul. 12, 2020

Pogledajte očaravajuće prizore “mora” magle u Dalmaciji

Autor:

|

12.11.2015

|

Kategorije:

Pogledajte očaravajuće prizore “mora” magle u Dalmaciji

Bližimo se sredini studenog, a stabilni i natprosječno topli dani se nastavljaju. Ovako dug niz stabilnih dana nije uobičajen u ovom dijelu godine, osobito ako znamo da je studeni u Dalmaciji prosječno najkišovitiji mjesec u godini i jedan od najoblačnijih i najvjetrovitijih.

Razlog ovako stabilnom vremenu je u postojanoj anticikloni, odnosno polju visokog tlaka zraka, nad našim dijelom Europe. Ona se već tjednima obnavlja, štiteći nas tako od ciklona i fronti, a anticiklonalni utjecaj osjećat ćemo još danima.

Radijacijska i advekcijska magla

U ovom dijelu godine magla na Jadranu nije rijetkost, osobito kod višednevnih anticiklonalnih situacija kao što je aktualna. Prema načinu nastanka maglu dijelimo na radijacijsku i na advekcijsku. Radijacijska magla stvara se u udubinama u reljefu, kakvih u Dalmaciji ne nedostaje. To su kotline, polja, različite udoline, kanjoni rijeka i slično. Tlo (površina) gubi toplinu radijacijom, a u tom se procesu ohladi prizemni sloj zraka ispod točke rosišta. Ovakve magle karakteristične su za unutrašnjost zemlje, ali i za Dalmatinsku zagoru, unutrašnjost Istre, čak i nekih otoka.

Za stabilnih anticiklonalnih noći bez vjetra hladni zrak s obronaka brda i planina “klizi” prema nižim točkama u reljefu, pa ona brzo postanu hladnije od uzvisina nad njima. Pojava je to poznatija kao temperaturna inverzija.

Advekcijska magla, pak, nastaje prijenosom vlažnoga zraka (slabim do umjerenim) vjetrom nad područje hladne podloge, bilo vodene, bilo kopnene. U tom se procesu nadolazeći zrak brzo hladi, snižava mu se točka rosišta, a u konačnici nastaje magla. Zadnjih dana velik dio mora sjevernog i dijela srednjeg Jadrana prekriva magla. Povremeno ta magla stiže do same obale. U ovom slučaju radi se o advekcijskog magli jer je topla zračna masa stigla nad hladniju površinu mora. Prisjetimo se, površinska temperatura mora na sjevernom Jadranu je od 14 do 16°C, a temperatura zraka je prelazila i 20°C. More isparava, a zbog prisutne temperaturne inverzije, prizemni sloj zraka se uspije se miješati s gornjim slojevima, pa vlaga ostaje uz površinu mora. Svakim danom gomila se sve više vlage, a kako nema vjetra da “razbije” takvu situaciju, magla traje danima i postaje sve gušća i rasprostranjenija.

Pogled s Velebita

Magla je tijekom četvrtka prekrivala i dijelove sjeverne Dalmacije, osobito Ravne kotare. Fotograf Marko Katić iskoristio je priliku popeti se na južni Velebit, točnije na predio Tulove grede, odakle se pruža izvanredan pogled na “more” magle nad Ravnim kotarima.

Prekrasne prizore pogledajte u priloženoj foto galeriji, a više uradaka ovog fotografa iz Starigrada Paklenice pogledajte na njegovoj fotografskoj Facebook stranici. Također, prilaženo fotografija jutarnje (radijacijske) magle i strogradskog polja na otoku Hvaru koje je snimio umjetnički fotograf Petar Botteri.

Foto: Marko Katić (Magla nad Ravnim kotarima snimljena s južnog Velebita)
800 2544

800 2545

800 2548

DSC 5062

DSC 5063

Foto: Petar Botteri (Starogradsko polje, otok Hvar)
Fotografija Petar Botteri

Fotografija Petar Botteri (1)

Fotografija Petar Botteri (2)

Fotografija Petar Botteri (3)

Fotografija Petar Botteri (4)

Fotografija Petar Botteri (5)

Télécharger des photos

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić