Sunday, Jul. 5, 2020

Pogledajte prekrasne iridescentne oblake iznad Podravine (FOTO)

Autor:

|

14.12.2014

|

Kategorije:

Pogledajte prekrasne iridescentne oblake iznad Podravine (FOTO)

Marko Posavec tijekom subote snimio je prekrasne primjerke iridescentnih oblaka iznad Podravine. Marko je izrazito lijepe primjerke ovih oblaka snimio dok je boravio na jezeru Šoderica.

Izgled ovih oblaka donekle podsjeća na dugu. Ipak, ovdje se ne radi o dugi, iako postoji sličnost zbog raznobojnosti i atraktivnosti prizora koje pružaju. Ovi šaroliki oblaci nazivaju se iridescentni ili oblaci u duginim bojama, a sam fenomen zove se iridescencija ili irizacija. Fenomen daje oblacima efekt kao da su “okupani” duginim bojama

Naziv potječe od riječi “Iris”, grčke personifikacije duge. Iako sam izgled iridescentnih oblaka može asocirati na dugu, način njihova funkcioniranja potpuno je drugačiji od duge. Za razliku od duge, koja je rezultat refrakcije (sunčeva svjetlost se savija i prelama dok prolazi kroz velike kapljice vode), iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije. Difrakcija se događa kada snop svjetlosti naiđe na prepreku slične veličine toj valnoj duljini svjetla i zatim se prelama i savija oko prepreke.

Slikovito rečeno, ovaj fenomen možemo zamisliti kao da dugine boje gledamo kako se odbijaju o baricu ulja ili sapuna. Oblaci se moraju sastojati od sićušnih kapljica vode da bi iridescentni oblaci nastali. Također, oblaci moraju biti iznimno tanki jer bi u suprotnom svjetlost nastala difrakcijom ostala zarobljena unutar oblaka i naše je oko ne bi moglo vidjeti. Različite boje svjetlosti se savijaju, prelamaju pod različitim kutovima i zato primjećujemo niz različitih boja koje se međusobno izmjenjuju.

Kada se Sunce nalazi na odgovarajućoj poziciji, najbolje bi bilo kada bi bilo skriveno debljim oblakom (to bi promatranje učinilo sigurnijim i jednostavnijim), vodene kapljice oblaka bi izvršile difrakciju svjetlosti koja kroz njih prolazi. Čitava plejada čestica oblaka lomi i savija sastavne dijelove svjetlosti, razdvajajući ih u trake.

Iridescencija se često događa kod altokumulusnih i cirokumulusnih oblaka, ali se možda najčešće događa kod lentikularnih oblaka (u obliku leće). Ovaj efekt često se vidi pri krajevima i rubovima oblaka, ali su ponekad viđeni i iznad velikih područja. Ove boje duge djeluju najizraženije, najdramatičnije kod novonastalih, mladih oblaka čije su novoformirane kapljice vode otprilike istih dimenzija.

Foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Bili su toliko sjajni da su se njihove boje odražavale na površini Šoderice!

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U lovu na pomrčinu Sunca
Samo u Dalmaciji: Kako su snijeg i led odrasle ponovno učinili (sretnom) djecom!
Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

O Autoru

Rade Popadić