Friday, Jun. 5, 2020

Pogledajte životni put hvarske pijavice: Od stvaranja do raspadanja (FOTO)

Autor:

|

18.09.2016

|

Kategorije:

Pogledajte životni put hvarske pijavice: Od stvaranja do raspadanja (FOTO)

U Hrvatskoj je, na Jadranu, tijekom nedjelje, uočeno nekoliko pijavica. Dvije najveće bila su one u Savudrijskom zaljevu u Istri, te u blizini Svete Nedilje na otoku Hvaru.

Hvarska pijavica stvorila se iz kumulonimbusa koji se u popodnevnim satima razvio uz obale Hvara, a nošen jugozapadnih visinskim strujanjem, uz daljnje jačanje, kretao se prema kopnu, gdje je na području Brela donio grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom.

Pijavica se stvorila iza 15 sati. Od nekoliko funnel oblaka, samo se jedan od njih uspio formirati u pravu pijavicu, a veličina i obujam pijavice postupno je rastao kako se približavala kopnu. Najsnažnije je bila na stotinjak metara od kopna, a za vrijeme ulaska srka, donjeg dijela pijavice nad kopno, došlo je i do njenog potpunog raspadanja. Pijavica je nad kopno ušla na nenaseljenom dijelu otoka, pa nije napravila materijalnu štetu.

Čitatelj Crometeo portala, Davor Šestanović, promatrao je ovu pijavicu od trenutka njenog stvaranja sve do potpunog raspada. Foto aparatom je ovjekovječio sve njene faze koje možete vidjeti u priloženoj, bogatoj foto galeriji.

Sinoptička situacija nad Europom u nedjelju, 18.9.2016. u 13 sati (MetOffice)

Satelitska snimka za vrijeme pojave hvarske pijavice (WetterOnline / Eumetsat)

Pijavica  u svim fazama. Foto: Davor Šestan0vić


Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić