Saturday, Jul. 4, 2020

Polarna zima: Snijeg, hladnoća, vjetar…

Autor:

|

26.02.2018

|

Kategorije:

Polarna zima: Snijeg, hladnoća, vjetar…

Nakon što je u nedjelju naše krajeve zahvatio prodor polarnog kontinentalnog zraka, u ponedjeljak se hladnoća još intenzivirala. Dan su osim hladnoće obilježili i snijeg koji je zabijelio  mnoga mjesta u Dalmaciji te olujna i orkanska bura na Jadranu.

Snijeg

U mnogim mjestima Dalmacije danas je prvi puta u zadnjih šest godina (od legendarnog polarnog prodora početkom veljače 2012. godine) padao snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Prema podacima DHMZ-a (19 sati) najviše snijega u Dalmaciji je izmjereno u Šibeniku, 5 cm. Dovoljno da se  poslijepodne otkaže nastava u školama. I u Pločama je večeras izmjereno 5 cm snježnog pokrivača.  U Hvaru, Lastovu  i na Komiži su izmjerena 3 cm snijega. U Komiži je to prvi snježni pokrivač od 1991. godine, kako piše dalmacijadanas.hr.  U Splitu, na aerodromu Split i Makarskoj je u 19 sati izmjeren 1 cm snijega. Od mjesta na obali i Senj ima 1 cm snijega.

Zanimljivo je da večeras u Šibeniku visina snježnog pokrivača viša nego u Osijeku (4 cm).  U Slavonskom Brodu večeras ima 5 cm snijega, a u Gradištu 8 cm. U središnjim krajevima u Karlovcu je izmjereno 46 cm snijega, Varaždinu 24 cm, na aerodromu Zagreb 23 cm, a u Sisku 21 cm.

Povećava se i snježni pokrivač u gorskim krajevima.  U Delnicama je u 7 sati ujutro izmjereno 162 cm snježnog pokrivača, čime je još „popravljen“ snježni rekord za veljaču.  Snijeg je  padao i tijekom dana pa nije siguran ni apsolutni rekord u. visini snijega iz ožujka 1984. godine (175 cm).

Od meteoroloških postaja na kojima se vrši mjerenje snježnog pokrivača i u večernjem terminu (19 sati) izdvajamo 102 cm snijega u Ogulinu (15 cm novog snijega, ali je u odnosu na jutarnje mjerenje visina snježnog pokrivača povećana za 10 cm). Večerašnja visina je samo za 1 cm manja od rekordne visine za mjesec veljaču (103 cm od 24. veljače 2013.), a nije „daleko“ ni apsolutni rekord u visini snijega u povijesti mjerenja u Ogulinu (118 cm od 8. ožujka 1955. godine).

Na zagrebačkoj gori, odnosno meteorološkoj postaji Puntijarka večeras je izmjereno 112 cm snijega.

Apsolutno najviše snijega ima na Zavižanu, večeras je izmjereno 234 cm, što je tek za 4 cm više od jutarnjeg mjerenja. Unatoč obilnijim oborinama proteklih dana ( u zadnja 2 dana  je palo 40 mm oborine u obliku snijega) službena  visina snježnog pokrivača je, zbog olujnog vjetra praktički ostajala ista.

Hladnoća

Hladni val je već u nedjelju u nizinama donio prve studene dane ove zime. Tako je u Zagrebu (Maksimir) maksimalna dnevna temperatura iznosila -2.2°C. To je bio prvi studeni dan u aktualnoj klimatološkoj zimi.  Prosječna veljača inače u Zagrebu donese 4 takva dana, pa će ove godine barem prosječan broj takvih dana za veljaču biti ispunjen.

Minimalne temperature u ponedjeljak su samo dubrovačkom području  i Palagruži bile tek malo, do  stupanj iznad nule. U nizinama unutrašnjosti kretale su se od -9°C do -11°C, duž Jadrana od -8 do 0°C. Najhladnije je bilo u Lici, Gorskom kotaru i višem gorju. U Gospiću se temperatura spustila do -12.5°C, a na Bilogori do -12.1°C.

Minimalna temperatura zraka se u ponedjeljak  na Zavižanu spustila do -22.0°C, a maksimalna dnevna je dosegnula -18.2°C. Uz olujnu buru prosječne brzine oko 100 km/h  osjet hladnoće je iznosio -43°C.  Na Puntijarci se minimalna temperatura spustila do -17.7°C, a maksimalna dnevna je iznosila -14.0°C. Ispod -15°C, točnije -15.1°C  je bilo i u Pargu, a najviša dnevna je „porasla“ do -12.7°C.

Najviše dnevne temperature i danju ostale negativne u mnogim mjestima na Jadranu pa je prvi studeni dan ove zime zabilježen i u mnogim mjestima i uz obalu. Na većem dijelu Jadrana prosječna zima prođe bez takvih dana.

Na Jadranu je najhladniji bio Senj s najvišom dnevno temperaturom od -4.1°C, a minimalna temperatura je iznosila -8.0°C . U Rijeci je taj raspon bio od -6.3°C do -3.8°C,  u Šibeniku  od  -4.8°C do -1.5°C, Splitu od -3.5°C do -3.2°C.

I dok su danju temperature na jugu Jadrana još dosezale 4 ili 5°C u večernjim satima su i tamo pale ispod 0°C, pa su u 21 sat gotovo posvuda temperature negativne. U Dubrovniku je uz slab snijeg izmjereno točno 0.0°C. Na Palagruži je 2.5°C, a na Prevlaci 4.3°C.

Vjetar

Niske temperature su praćene i jakim sjevernim vjetrom u unutrašnjosti te jakom i olujnom burom na Jadranu. Nisu rijetki ni orkanski udari. U prijepodnevnim je satima na mostu Krk izmjeren udar bure od 180 km/h.

Zbog bure i snijega i u večernjim su satima za sav promet zatvorene mnoge ceste: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između  Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 između čvorova Šmrika i Sveti Kuzam, te neke ceste u Gorskom kotaru (Gornje Jelenje- Crni Lug), Lici (Gospić – Karlobag, Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin, Udbina-Gornja Ploča). Zatvorene su i ceste Jezerane-Kapela-Jospidol te Maslenica-Zaton Obrovački.

U prekidu je i niz trajektnih i katamaranskih linija.

 

Ledeni prizori iz Senja, 26.2.2018. – foto: Karlo Koki Uković

Fotografija Crometeo.

Šibenik, foto: Antonio Papić Photography

Split – foto Hrvoje/Crometeo forum

Karlovac – foto: Filip Trezner

Vela Luka, Korčula – foto: snježni čovjek/Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned