Friday, Jul. 10, 2020

(I) Ponedjeljak pun oluja; Pijavica kod Nove Gradiške

Autor:

|

06.06.2016

|

Kategorije:

(I) Ponedjeljak pun oluja; Pijavica kod Nove Gradiške

I ponedjeljak 6. lipnja se pridružio nizu vrlo nestabilnih i promjenjivih dana.  U mnogim je krajevima, osobito poslijepodne i navečer bilo pljuskova i grmljavine, lokalno i tuče.   Zanimljivo je da je već četvrti dan zaredom zagrebačko područje na udaru jakih oluja. I Pazin je drugi dan zaredom zahvatila jaka oluja s velikom količinom kiše.  Oluje su danas zahvatile i mnoge krajeve u Slavoniji, a bilo ih je i u Dalmaciji.

Po večerašnjim podacima DHMZ-a (do 20 sati) najviše kiše je palo u Pazinu, 29.3 litara.  Tu količinu kiše  je donio izražen pljusak koji je sredinom dana zahvatio središnju  Istru. Zajedno s jučerašnju 61 litru, u Pazinu je u dva dana pala gotovo prosječna lipanjska količina kiše (91.6 litara). Ukupno je od početka lipnja u Pazinu već palo 136 litara kiše. U kasnim poslijepodnevnim satima još jedna jača oluja se razvila na sjeveru Istre. Glas  Istre javlja o tuči koja je u Roču i okolici počinila dosta štete na poljoprivrednim kulturama.

Nakon  Pazina najviše kiše danas je izmjereno u Slavonskom Brodu, 26 litara.  U okolici grada je sredinom poslijepodneva bilo  i tuče.  Postaja Brodsko  Vinogorje (predgrađe Slavonskog Broda) je za 25 minuta zabilježila čak 25 litara kiše, a temperatura je u pola sata sa 27.5°C pala na 16.1°C.

Poslijepodne se  u okolici Nove gradiške (8 do 10 kilometara zračne linije) formirala pijavica. Nema dojava da je prouzročila materijalnu štetu.

I na zagrebačkom je području danas opet bilo izraženih grmljavinskih pljuskova.  Na postaji zagreb Maksimir je palo novih  20 litara kiše. Lokalnih pljuskova bilo je danas i u Dalmaciji, osobito u šibenskom  zaleđu gdje je bilo i tuče.

Pijavica kod Nove Gradiške – 6.6.2016. – Foto: Željko Idžotić

Impresivna fotografija zagrebačkog downbursta, 6.6.2016.
Foto: Bruno Fantulin

Zagrebački pljusak, 6.6.2016.
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

otok Murter, Betina 6.6.2016.
Foto: Ivan Šarić

Kišna zavjesa i munja kod Zagreba, 6.6.2016.
Foto: Borjan Pačak

tuča u Roču, 6.6.2016.
Foto: Mirjana Pavletić

Nevrijeme popraćeno tučom u Donjem Miholjcu, 6.6.2016.
Foto: Marko Mikić

Jak olujni oblak se smjestio istočno od Kakme i Polače, 6.6.2016.

Foto: Marin Pitton Photoart

Okolica Zagreba, 6.6.2016. – Foto: Hrvoje Crnjak Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned