Sunday, Jul. 5, 2020

Poplave diljem zemlje – angažirano 700 vojnika

Autor:

|

14.09.2014

|

Kategorije:

Poplave diljem zemlje – angažirano 700 vojnika

Poplave diljem zemlje. Kroz Karlovac je sinoć prošao vrh vodenog vala. Rekordni vodostaji Korane i Kupe ondje su na noge dignuli sve raspoložive snage – građane, vojsku, dobrovoljce.

Korana je dosegnula svoj rekord od 845 centimetara, a najviši vodostaj Kupe od 844 bio je u jedan sat nakon ponoći. Sada su u blagom opadanju. Najviše problema bilo je u gradskom naselju Dubovcu gdje je obrambeni zid popustio na nekoliko mjesta, pa je voda počela nadirati, no ubrzanim slaganjem vreća uspjele su se zakrpati rupe.

U Ilovi je tijekom noći došlo do prelijevanja rijeke preko krune nasipa nakon čega je popustila obrana. Voda je  prodrla do obližnjih kuća. Cijelu su noć mještani proveli boreći se s vodom. U tijeku je evakuacija starog i bolesnog stanovništva.

U Letovaniću je nekoliko gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom izvlače zaobalne vode i vraćaju u korito Kupe. Riječ je pumpi koja može povući tri stotine metara kubičnih vode po satu. Kupa raste tri centimetra na sat, a vodeni val se tek očekuje.

Na području Siska očekuje se da će se za desetak sati susresti vodeni val Kupom iz Karlovca i Savom iz Zagreba. Koliko će vode donijeti nitko ne može prognozirati. U pomoć je stiglo oko 450 pripadnika Hrvatske vojske. Pune se vreće s pijeskom. Iza Siščana je neprospavana noć.

Stanovništu pomaže i Hrvatska vojska. Angažirano je ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga.

Zbog nadolazećeg vodenog vala Save i Kupe pojačan je nadzor na pruzi Zagreb Glavni kolodvor-Sisak-Novska, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica. Obilne kiše izazvale su nekoliko odrona, što mjestimice uzrokuje poremećaj u prometovanju vlakova.

U Hrvatskoj Kostajnici raste vodostaj i dalje je izvanredno stanje. Iako u gornjem toku rijeke Une vodostaj stagnira, ljudi se boje da Sava na ušću ne prima Unu i da će porasti vodostaj. Nekim ljudima iz ulice Kavrlja ulazi lagano voda kroz zidove.

Obustavljen je promet koridorskom prugom Dugo Selo-Novska te na pruzi Karlovac-Kamanje-državna granica. U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica-Požega.

Izlile su se i rijeke Plitvica i Bednja- Najteže je bilo u mjestima Tužno, Jalkovec i Jalžabet gdje je rijeka došla do nekoliko kuća. Vatrogasci ispumpavaju podrume. grade zečje nasipe.

Poplavljeno je i 85% Međimurja – cijeli srednji i donji dio, pojas uz rijeku Muru i okolica Čakovca.  Vatrogasci su imali 70-tak intervencija tijekom dana.

Izlila se rijeka Sutla u općini Zagorska sela. Zatvoreni su GP-i Plavić, Miljana i mihanović Dol.

U Koprivničko-križevačkoj županiji najkritičnije je u Koprivničkim bregima, Hlebinama, Torčecu i Koprivničkom Ivancu.  U Plterenici i Gradcu poplavljeno je 70-tak kuća. Teško je i u Lipiku i Pakracu.

(HRT)

Snimka poplave iz zraka na području od Siska do Karlovca, 13.09.2014.

Snimku iz aviona napravio je videonovinar HRT-a Ivica Grudiček.

Naslovna fotografija: nabujala Ilova 13.9.2014. – foto: Luka Štelma

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned