Thursday, Jul. 2, 2020

Poplave i odroni nakon naglog topljenja snijega

Autor:

|

11.03.2018

|

Kategorije:

Poplave i odroni nakon naglog topljenja snijega

Nakon (i) rekordnih količina snijega na kraju veljače i početku ožujka, nastupilo je zatopljenje koje je dovelo do brzog topljenja snijega.

U četvrtak 8. ožujka  je popis visina snježnog pokrivača sadržavao trideset mjesta. Još je bilo i troznamenkastih visina snijega (Delnice 122 cm, Crni Lug Risnjak 103 cm, Puntijarka 101 cm te Zavižan 258 cm). Dan kasnije, u petak 9. ožujka na popisu je bilo 19 postaja, a troznamenkasta visina snijega je ostala samo na Zavižanu (251 cm).

Tako je taj  petak u 7 sati ujutro na meteorološkoj postaji Delnice visina snježnog pokrivača, nakon dva tjedna pala ispod 1 metra. Nakon što se tijekom četvrtka otopilo 24 cm snijega, u petak ujutro  je izmjereno 98 cm.  Zadnji puta je manje snijega u Delnicama bilo još 21. veljače, 96 cm. Nakon toga je uslijedilo petnaestodnevno  razdoblje s snježnim pokrivačem većim od 1 metra. U sedam dana je visina snježnog pokrivača u Delnicama bila veća od 1.5 metara. Uz tih 15 uzastopnih dana s snijegom višim od 1 metra, još je u  dva dana prethodnog mjeseca (14. i 15. veljače) visina snijega prešla 1 metar.

Zabilježene su i rekordne visine snijega. Rekord za mjesec veljaču je najprije postavljen 24. veljače 2018. Te subote je izmjereno 153 cm snijega. Potom je 27. veljače 2018. izmjereno 182 cm snijega, što je osim za mjesec veljaču postao i novi apsolutni rekord u visini snježnog pokrivača u Delnicama (mjerenja od 1981. godine).Dosadašnji je rekord iznosio 175 cm iz ožujka 1984. godine.

A rekordno snježni kraj veljače je nastupio nakon što su studeni,  prosinac i siječanj donijeli vrlo malo snijega u Delnicama. U ta tri mjeseca je maksimalna visina dosegnula tek 24 cm.

Tijekom vikenda su na listi mjesta s snježnim pokrivačem uglavnom ostale meteorološke postaje u gorju. Tako je nakon 6 cm snijega u petak,  u subotu na popisu više nije bilo Varaždina. Varaždin je tako zabilježio niz od  trideset i šest  uzastopnih dana s snježnim pokrivačem (od 2. veljače do 9. ožujka).  U nedjelju 10. ožujka snježni je pokrivač izmjeren na 11 postaja. Jedine nizinske postaja s snijegom su  Karlovac gdje ga je ostalo još 6 cm i Hrvatska Kostajnica s 13 cm. Snježni pokrivač i u Karlovcu je neprekidan od 2. veljače 2018.

U Delnicama je jutros u 7 sati izmjereno još 60 cm snijega. Tako se u tri dana (od četvrtka ujutro) visina snježnog pokrivača smanjila za 62 cm.

Brzo topljenje snijega je dovelo i do problema s poplavama i odronima. Prenosimo izvještaje domaćih medija:

HRT

Zbog brzog otapanja velike količine snijega, u Hrvatskoj Kostajnici odronilo se nekoliko velikih komada stijena koje su ugrozile kuće u podnožju brda Djed u samom središtu grada.

Odron je na vrhu brda ostavio jednu veliku šupljinu. Stijena visi i na njoj se već vide velike pukotine. Kada bi se odvojila, stvorila bi se velika kamena kugla promjera otprilike 10 metara. Kada bi se ta kugla zakotrljala s visine od 40-ak metara, izazvala bi strašne posljedice. Zato su stanovnici evakuirani.

evarazdin.hr

Kako javljaju iz Lepoglave, rano jutros odron zemlje zatrpao je jedinu cestovnu komunikaciju naselja Hudini u Višnjici s ostatkom grada Lepoglave. Naime, uslijed naglog topljenja snijega velike količine vode, koje su prodrle u zemlju, uzrokovale su klizište koje je zatrpalo lokalnu nerazvrstanu cestu zbog čega su stanovnici zaselka Hudini u visinskom dijelu Višnjice ostali bez jedine cestovne komunikacije.

 

Na teren su odmah izašle gradske službe koje je predvodio načelnik Stožera civilne zaštite grada Lepoglave i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić, te predstavnik tvrtke TTG iz Višnjice, Tomica Zgrebec, tvrtke koja održava lokalne nerazvrstane ceste na gradskom području. Na licu mjesta su dogovorili hitnu privremenu sanaciju klizišta odnosno što brže probijanje cestovne komunikacije kako bi žitelji naselja Hudini i vikendaši mogli svoje automobile odvesti na područje koje nije ugroženo klizištima odnosno kako bi mogli u ponedjeljak otići na posao i vratiti se kućama.

 

– Za sad ne postoji ugroza obiteljskih kuća tako da su građani i njihova imovina na sigurnom, ali poučeni višegodišnjim iskustvom klizišta na lepoglavskom području, očekujemo još klizanja terena i raznih odrona jer se najavljuje kiša, a i snijega još uvijek ima koji će učiniti svoje. Dajemo sve od sebe da im se maksimalno pomogne – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je cijelo vrijeme na terenu s gradskim službama.

 

Na žalost, ne samo u navedenom zaselku, došlo je do klizanja tla na još nekoliko lokacija na području grada Lepoglave, većinom na području Višnjice te u Kameničkom Podgorju, a prema prvim informacijama kojima raspolažemo, i vatrogasci su na brojnim tehničkim intervencijama od jutra.

 

Dnevnik.hr javlja da  se na području općine Lekenik, izlila Kupa. Poplavila je nekoliko cesta i odsjekla stotinjak građana. Popustili su zečji nasipi i do nekih mjesta moguće je doći jedino čamcem ili pješice. Na tom području, mještani najviše strahuju pred danima koji dolaze, zbog najavljenog vodnog vala.

foto: evarazdin.hr

slika

slika

Nabujala Bednja, Foto: Denis Vlašić

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned