Tuesday, Dec. 1, 2020

Poplave u BiH i Srbiji

Autor:

|

06.08.2014

|

Kategorije:

Poplave u BiH i Srbiji

Srbija i BiH opet su se našla suočene s velikim poplavama i bujicama. U Srbiji je poginuo muškarac koji je otišao u podrum zatvoriti prozor, ali mu bujica nije dopustila da iz njega izađe. U BiH je nestao vozač čiji je automobil odnijela voda.

U Banji Koviljači muškarca progutala bujica u podrumu

Srbiju je sinoć i tijekom noći pogodilo jako nevrijeme s olujnim vjetrom, pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim područjima i dalje je na snazi crveni alarm, najviši stupanj upozorenja za ekstremne vremenske nepogode.

Bujica, prouzrokovana obilnim padalinama koje ni jutros nisu stale odnijela je i jedan ljudski život. U Banji Koviljači je stradao mještanin Mišo Đurić kojega je bujica progutala u podrumu kuće kamo je sišao zatvoriti prozor, pišu Novosti. Voda je tako brzo jurnula da nije bilo spasa za Đurića, pa su liječnici samo konstatirali smrt.

“On je pokušao izaći, ali je od siline vode pao i udario glavom o grede. Ozljedu smo vidjeli kada su ga vatrogasci iznijeli iz podruma. Oni su došli i sa svojim pumpama izvukli vodu iz podruma, a Mišu su pronašli na kotlu za grijanje”, ispričala je supruga Ljubinka za Blic.

Zoran Grujičić, direktor “Elektropodrinja”, kaže da su nadljudskim naporima uspjeli sinoć da zaštititi veliku trafostanicu u krugu poduzeća čije bi ugrožavanje prouzrokovalo nestanak struje u cijelom gradu.

Situacija u Tuzlanskom kantonu kaotična

Na brani HA Modrac danas je oko 18 sati vodostaj iznosio 200,06 metara nadmorske visine, a točka prelijevanja je 200 metara nadmorske visine. Vodostaj raste za oko šest centimetara na sat, piše Klix.ba.

Visina vodostaja na rijeci Spreči u općini Gračanica kod Karanovačkog mosta stagnira. Situacija je katastrofalna, kiša koja bez prestanka pada od sinoć u 18 sati uzrokovala je porast svih vodotoka. Poplavljeno je na stotine stambenih, pomoćnih i privrednih objekata. Aktivirana su klizišta i ugrožene su desetine stambenih i pomoćnih objekata.

Cijela općina Gračanica je na nogama, ali nivo vode i dalje raste, štete su veće od onih zabilježenih u svibanjskim poplavama, navodi se u izvještaju CZ Tuzlanskog kantona.

Izlile su se rijeke Jala i sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz: Gornje Tuzle, Siminog Hana, Lipnice, Solane, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovića, Sepetara, Mramora, Lipnice, Husina, Šićkog Broda, Tušnja, Badre, Krojčica, Požarnice, Vršnia, javlja Klix.ba.

Zbog obilnih padalina u pojedinim gradovima izazvan je prometni kolaps, a u prekidu je i nekoliko lokalnih cesta u istočnom dijelu Srbije.

Državni hidrometeorološki zavod Srbije crvenim alarmom i dalje upozorava da su u središnjem i zapadnom dijelu zemlje moguće ekstremne vremenske neprilike koje mogu ugroziti živote i pričiniti veliku materijalnu štetu.

Tijekom katastrofalnih poplava sredinom svibnja u Srbiji su stradale 54 osobe, a šteta na stambenim objektima, infrastrukturi i u gospodarstvu procijenjena je na više od 1,5 milijarde eura.

Nestao vozač čiji je automobil odnijela bujica

Obilne kišne padaline ponovno su u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine izazvale velike poplave – kuće su opet pod vodom, otežana je putna komunikacija u pojedinim dijelovima zemlje.

Policija je danas u ulici Koste Jarića u Banjoj Luci pronašla automobil Mercedes 190 bez vozača kojeg je bujica odnijela s kolnika, rekla je Srni glasnogovornica Centra javne sigurnosti Banja Luka Marija Markanović.

Markanović je navela da je uviđajem konstatirano da se u vozilu ne nalazi vozač, a utvrđuju se i okolnosti pod kojim se vozilo našlo na ovom području grada. Ona je rekla da je policiji danas prijavljen nestanak jedne muške osobe.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Goranu Simiću (29) iz Banje Luke koji je upravljao pronađenim Mercedesom.

Najozbiljnije u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu

Vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je da je stanje trenutno najozbiljnije u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. “U općinama su bujice napravile strašan problem na lokalnim i regionalnim putevima. Putna komunikacija i alternativna, i ona privremena u općini Žapče je odsječena i ne može se gore dalje. Pokušavamo osloboditi začepljene kanale. U Tuzlanskom kantonu je nastao velik problem zbog bujičnih tokova. Rijeka Tinja je napravila dosta problema u Lukavcu i Srebreniku. Što je najvažnije, nemamo trenutno životno ugroženog stanovništva”; rekao je Solak.

Zbog poplava i moguće opasnosti od visokih voda i klizišta načelnik općine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je izvanrednu situaciju u toj općini. Pojedini dijelovi Banje Luke su, također, pod vodom pa zasjeda gradski krizni štab.

Predstavnik Uprave civilne zaštite Republike Srpske, Željko Stojanović. “U općini Kostajnica je proglašeno vanredno stanje. Tamo je poplavljeno oko 100 domaćinstava. Neprohodni su neki lokalni putevi koji su oštećeni u poplavama. U Banjoj Luci je također došlo do poplava: “Naselje Petrovo je najugroženije, poplavljeno je preko 50 stambenih objekata, tri privredna objekta, tri javne ustanove i radi se na uklanjanju posljedica poplava.” (index.hr)

Naslovna fotografija:klix.ba

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Ned