Wednesday, Jul. 8, 2020

Poplave u dijelu Slavonije nakon obilnih kiša; Bura oslabila

Autor:

|

17.07.2016

|

Kategorije:

Poplave u dijelu Slavonije nakon obilnih kiša; Bura oslabila

I današnji podaci o količini kiše koja je pala u zadnja 24 sata potvrđuju da je subota na području Slavonije bila vrlo kišovita. Po podacima DHMZ-a (do 8 sati ujutro) najviše kiše je ponovno palo u Kutjevu, čak 71 litra.  Slijede: Slavonski Brod 60.4, Lipik 56, Slatina 51,  Bilogora 49.3, Đakovo i Virovitica  46, Daruvar 45.5, Gradište 44.9,  Vinkovci 39…

Na nekoliko lokacija u Slavoniji je u posljednja 4 dana palo više od 100 litara kiše. Kišni rekorder je, od DHMZ postaja Kutjevo sa čak 188 litara kiše od srijede ujutro do nedjelje ujutro. U Slavonskom Brodu je ciklona donijela  119.4 litre, od čega je glavnina (101.1 litra) pala u zadnja dva dana, tijekom petka i subote.  To je više od mjesečnog prosjeka za srpanj koji iznosi 80.6 litara kiše na kvadratni metar. Zanimljivo je da je srpanj u Slavonskom Brodu prosječno drugi najkišovitiji mjesec u godini. Kišovitiji od njega je samo lipanj sa prosjekom od 86.8 litara kiše.

U Osijeku je ciklona donijela 88.5 litara kiše, što je također više od mjesečnog prosjeka za srpanj koji iznosi 60.6 litara kiše.

Više od 100 litara kiše je u zadnja 4 dana ciklona donijela i Lipiku (107), Gradištu (104.4) i Gradištu (101.1).  Na još 11 meteoroloških postaja  u Slavoniji palo je više od 75 litara kiše.

U središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti ciklona je donijela od 23.6 litara kiše u Karlovcu do 53.1 u Sisku. U gorju je najviše palo na Zavižanu, 64 litre (glavnina tijekom srijede 14. srpnja). Na Jadranu je kiše bilo znatno manje. Jedino odskaču Dubrovnik (33.1) i Pazin (34.5) ali riječ je o jednodnevnim količinama kiše.  U Splitu su pale tek 4 litre kiše, a u Zadru niti litra (0.6).

slika

slika

slika

Olujna i orkanska bura, koja je obilježila protekla dva dana na Jadranu je u nedjelju oslabila pa se je promet normalizirao i više nema zatvorenih cesta niti ograničenja  zbog vjetra.

Subota je, osobito u unutrašnjosti donijela jesenske temperature zraka. Najviše dnevne temperature tako su se kretale od 14 do 16°C, a minimalne su bile samo za stupanj ili dva niže.  U gorju je bilo još svježije. Tako se na Zavižanu temperatura spustila na 2.4°C (maksimalna je iznosila 7.1°C), a na Sljemenu na 6.6°C (maksimalna 9.0°C).

HINA javlja o problemima zbog velikih količina kiše na području Našica:

Obline kiše napravile su štetu na kućama na našičkom području, izvijestio je u nedjelju ujutro osječki Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Najugroženija su bila naselja Zoljan i Velimirovac te područje grada Našica, zbog čega je Gradska uprava angažirala građevinske strojeve za uređenje kanala, Hrvatske vode isporučile 5000 vreća pijeska, a zatraženo je još toliko, ističu u osječkom uredu DUZS-a.

Napominju kako su postrojbe Civilne zaštite stavljene u stanje pripravnosti, angažirane su ekipe dežurnih službi koje rade na saniranju šteta na terenu, a na sjednici županijskog stožera zaštite i spašavanja u Našicama, u suradnji s Hrvatskim vodama i županijskom Vatrogasnom zajednicom, dogovorena je opskrba materijalom i dodatnom opremom.

Vatrogasci Našica i lokalnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava pravili su ‘zečje nasipe’ vrećama pijeska u Zoljanu, Jelisavcu, Lađanskoj, Martinu, Velimirovacu i Našičkom Markovcu. Tijekom noći razina vode je opadala u naseljima Zoljanu i u Jelisavcu, a u Lađanskoj voda stagnirala.

Zatvorena je prometnica Našice -Požega te županijska cesta Đurđenovac – Šaptinovci u dužini oko 200 metara i lokalna cesta Sušine – Teodorovac, a otežan je promet na više lokalnih cesta, gdje se prometovalo uz regulaciju policijskih službenika.

Načelnik županijskog stožera zaštite i spašvanja, dožupan Željko Kraljičak kazao je Hini kako su dežurne ekipe radile na terenu jutros do četiri sata na ispumpavanju vode i zaštiti ugroženih područja. Dodao je kako će se i dalje pratiti stanje nizvodno od Našica, ali da se za sada ne očekuju dodatni problemi i proglašavanje posebnih mjera. Potvrdio je kako nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva te da sada slijedi postupak utvrđivanja štete od ove elementarne nepogode.

Poplave našičkog kraja (TV Našice)

Foto: Našice.com

slika

slika

Više o poplavama OVDJE.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned