Monday, Jul. 6, 2020

Poplave u unutrašnjosti: U Sisku i Karlovcu pala mjesečna količina kiše

Autor:

|

05.08.2014

|

Kategorije:

Poplave u unutrašnjosti: U Sisku i Karlovcu pala mjesečna količina kiše

Niti kolovoz na svom početku ne zaostaje za vrlo promjenjivim i nestabilnim srpnjem.  U mnogim krajevima unutrašnjosti danas  je u kratko vrijeme pala  obilna kiša prouzročivši poplave.  Na vrijeme je danas utjecala hladna fronta koja se glavninom premještala preko srednje Europe, a naši su se krajevi nalazili na njenom južnom rubu.

U Karlovcu i Sisku pala mjesečna količina kiše

Kišno nevrijeme je počelo oko 6:30 sati i već  do 8 sati je palo 64 mm kiše, a ukupno do 14 sati 92.2 mm kiše, što je gotovo jednako mjesečnom prosjeku za kolovoz. Prosječno u čitavom kolovozu (razdoblje 1949.-2013.) padne 95.6 litara kiše.  U cijelom srpnju je u Karlovcu palo 135.1 mm oborine.

U Sisku je po podacima DHMZ-a (danas do 20 sati) palo 82 mm kiše. Glavnina te kiše, 65.3 mm je pala do 14 sati.  Time je samo u jednom danu u Sisku također pala mjesečna količina kiše za kolovoz. Meteorološki podaci se vode od 1949. godine, a prosjek za razdoblje 1949.-2013.) je 81.6 mm kiše. U Daruvaru je (do 20 sati) palo 36 mm, a u Krapini 34 mm.

Od večeras dostupnih podataka o oborini izdvojimo da je do 14 sati na postaji Gorice Nova Gradiška palo 63.8 mm kiše, a u Hrvatskoj Kostajnici 72 mm.

Poslijepodnevno nevrijeme sa obilnom kišom ( 40 mm u 15 min) zahvatilo je mjesto Tuhovec kraj Varaždinskih Toplica. Foto: Mihael Dubovečak.

I podaci sa meteoroloških postaja mreže pljusak.com govore o obilnoj kiši na navedenim područjima. Podaci (do 21 sat): Topolovac 54 mm, Karlovac Mala Švarča 45 mm, Požega Babin Vir i Gornje Cjepidlake  39 mm, Požega Tekija 34 mm, Nova Gradiška 24 mm.

U večernjim satima je jednosatno kišno nevrijeme zahvatilo i područje Lipovljana.

Kiše i grmljavine je bilo i na području Istre, ali većih količina oborine i problema danas nije bilo.  U ranim poslijepodnevnim satima je Split i okolicu, te osobito zaleđe zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno i tučom. Udar munje je izazvao požar na području Žrnovnice, ali ga je kiša brzo ugasila.

Tek ponegdje iznad 30°C

Iako smo klimatološki u najtoplijem dijelu godine, tek je u nekoliko mjesta na Jadranu najviša dnevna temperatura neznatno premašila 30°C. Po podacima DHMZ-a najtopliji je bio Rab sa 31.3°C. Na aerodromu Zadar je izmjereno 30.5°C, a na aerodromu Split 30.2°C. I u Zadru i Kninu je izmjereno 30°C.  U zapadnim, središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti najviše dnevne temperature su se kretale od 22 do 24°C, a na istoku Slavonije do 27 ili 28°C.  Na Jadranu se najčešće mjerilo do 27 do 29°C.

Prenosimo izvještaj HRT-a o današnjem nevremenu u unutrašnjosti.

Karlovac je jutros zahvatilo jako nevrijeme praćeno neuobičajeno snažnom grmljavinom i dugotrajnim pljuskom.  Nekoliko jakih udara groma izazvalo je požare na obiteljskim kućama. Vatrogasci imaju pune ruke posla pa su angažirani i dobrovoljci. Osim što gase požare, uklanjaju i automobile koji su zapeli u bujicama u podvožnjaku na Rakovcu te grane i zemlju s ceste na Borlinu i Dubovcu, gdje se aktiviralo klizište. Ima problema i u opskrbi strujom.

Od jutra i u Petrinji ne prestaje padati kiša. Dijelovi grada su poplavljeni, otežano je prometovanje ulicama. Na terenu su djelatnici javne vatrogasne postrojbe. Nezapamćena kiša stvara probleme i u okolnim selima.

Olujno nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je i šire područje općine Sirač te Daruvara i Grubišnog Polja. Prouzročilo je veliku štetu u podrumima obiteljskih kuća i gospodarskim zgradama.

U Slatini je u samo jedan sat palo 70 litara kiše po četvornome metru. Zbog velikih količina oborina malo poslije 10 sati u dužini od 50 metara odronio se nasip željezničke pruge Varždin – Dalj kod Kozica.  Željeznički promet je prekinut, a putnici se prevoze autobusima. Zbog velike količine vode na cesti na dva je mjesta bio prekinut promet državnom cestom D2 kod Slatine. (www.hrt.hr)

Na području Orahovice izlila se rijeka Vučica i poplavila dvorišta, podrume i lokalne prometnice. (www,hrt.hr)

Katastrofalne poplave u Slatini: Lukavac je odsječen, stanovnici Stublovačke, Ulice Lipa i Marka Marulića, zarobljeni su u kućama  – foto:  Infomativni centar Virovitica (www.icv.com.hr)

Poplave u Poćegi – foto: 034portal.hr

slika

slika

slika

slika

slika

Šagovina Cernička, Nova Gradiška. – foto: Radio Nova Gradiška

slika

slika

Poplava u Hrvatskoj kostajnici, 5.8.2014. Foto: Tomislav Slijepčević

Munjeviti dolazak olujnog nevremena nad Split i okolicu, u pozadini zavjese tuče/leda, foto: World through my eyes – by Karlo Repac Photography

slika

slika

Nevrijeme iznad Žrnovnice, 5.8.2014. Foto: Rade Popadić

Fotografija: Nevrijeme iznad Žrnovnice, 5.8.2014. Foto: Rade Popadić

Dolazak nevremena nad Split snimljen s Privora, Žrnovnica, 5.8.2014. Foto: Karmen Bošković

Nevrijeme nad Splitom snimljeno iz Solina, 5.8.2014. Foto: Ante Rapić

Fotografija: Nevrijeme nad Splitom snimljeno iz Solina, 5.8.2014. Foto: Ante Rapić

Razvoj naoblake u zaleđu Vodica, 5.8.2014. Foto: Bruno Fantulin

Fotografija: Razvoj naoblake u zaleđu Vodica, 5.8.2014. Foto: Bruno Fantulin

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned