Friday, Aug. 7, 2020

Popularizator astronomije Antun Radonić dobitnik nagrade za životno djelo

Autor:

|

12.04.2014

|

Kategorije:

Popularizator astronomije Antun Radonić dobitnik nagrade za životno djelo

Izvršni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijelio je nagradu za životno djelo Antunu Radoniću.

Dodjeljeno je i sedam godišnjih nagrada za izniman doprinos tehničkoj kulturi u 2013. godini, tri povelje, dva počasna zvanja Instruktor – savjetnik i jedno počasno zvanje Mentor – savjetnik.

Temeljem članka 31. Odluke o ustanovljenju javnih priznanja Hrvatske zajednice tehničke kulture i javnog raspisa te prijedloga Odbora za dodjelu javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture, na 17. sjednici održanoj 14. ožujka 2014. u Zagrebu, Izvršni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture donio je Odluku o dodjeli javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2013. godinu, piše portal Čuda Prirode.

Nagrada za životno djelo

Nagradu za životno djelo dobio je Antun Radonić, zorni stručnjak i muzejski djelatnik, rođen je 2. svibnja 1951. godine u Korčuli, gdje je završio osmogodišnju školu i gimnaziju. Studirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od 1972. godine zaposlenik je Tehničkog muzeja u Zagrebu, na mjestu voditelja Planetarija s astronomijom i astronautikom.

Uz rad u muzejskoj struci Antun Radonić iskazao je veliku i raznovrsnu aktivnost i u raznim društvenim udrugama. Dugi niz godina bio je aktivni član ‘Astronomsko-astronautičkog društva Zagreb’, ‘Aerokluba Zagreb’, ‘Balon-kluba Zagreb’, ‘Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić’ i ‘Hrvatskog planinarskog društva Zagreb-matica’. Bio je član predsjedništva Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, u kojem je i dalje aktivan.

Za svoj uspješni rad na popularizaciji znanosti i tehnike Antun Radonić je primio niz zahvala i ostalih priznanja od kojih se ističe: ‘Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture’ za 1997. godinu.

Tijekom svog cjelokupnog dosadašnjeg rada u Tehničkom muzeju istakao se u obavljanju poslova kao što su: više od 16.000 stručnih vodstava za grupne posjetitelje svih uzrasta i dobi u planetariju Tehničkoga muzeja, više od 800 javnih predavanja za građanstvo koja su obuhvaćala teme iz područja astronomije, astronautike i zrakoplovstva. Održao je više od 100 javnih predavanja širom Hrvatske. U segmentu publicističke djelatnosti iskazao se je s više od 200 objavljenih članaka u časopisima ‘Čovjek i svemir’, ‘Priroda’ i ‘ABC tehnike’.

U sklopu svojeg djelovanja sudjelovao je u više od 600 emisija na postajama Hrvatskog radija i 100 emisija Hrvatske televizije, u kojima je imao zapažena izlaganja i komentare. Surađivao je i s drugim radio-postajama u nizu gradova Hrvatske. Najzapaženiji je kao stalni suradnik u redovitoj tjednoj emisiji ‘Andromeda’ Drugog programa Hrvatskog radija. U toj dvosatnoj emisiji ‘u živo’ dosad je nastupio više od 500 puta.

Antun Radonić je 2013. g. navršio 40. godina svog plodnog rada u Tehničkom muzeju. Vrlo je cijenjen i uvažen stručnjak koji je ne samo za muzejsku djelatnost u Gradu Zagrebu i Hrvatskoj nego i za cijelu kulturnu, tehničku i znanstvenu scenu neprocjenjiv dio. On se u sklopu svojeg dugogodišnjeg rada i djelovanja iskazao kao veliki stručnjak i iznimna osoba djelujući unutar svojeg matičnog muzeja ali i kao aktivni član unutar drugih djelatnosti i segmenata kulture, tehničke kulture i znanosti. Istaknuo se i kao vrlo bitan promotor astronomije i astronautike, koji je svojim predavanjima poticao a i danas potiče ljubav prema prirodnim i tehničkim znanostima ne samo kod djece i mladih nego i budućih znanstvenika, inženjera i tehničkih inovatora. Na tim područjima Ante Radonić svrstao se među najistaknutije popularizatore kao i jedan od vrhunskih poznavalaca te tematike u našoj zemlji.

Više o ostalim nagrađenim pojedincima saznajte ovdje.

Komentari

Share This Article

Related News

Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?
SAD: Totalna pomrčina sunca
U noći s 13. na 14 studenoga najveći Supermjesec u 70 godina

O Autoru

Rade Popadić