Thursday, Jul. 9, 2020

Posljedice nevremena u Podstrani: Uništene plaže, šetnice, kameni nasipi, porat…

Autor:

|

02.02.2015

|

Kategorije:

Posljedice nevremena u Podstrani: Uništene plaže, šetnice, kameni nasipi, porat…

Olujno nevrijeme koje je od petka, 30. siječnja u večernjim satima, pa do subote ujutro, 31. siječnja, poharalo srednju Dalmaciju, počinilo je poprilične štete i u Podstrani.

Tako su olujni vjetar i valovi doslovno devastirali obalni dio općine Podstrana od predjela Mutogras do športske lučice u Strožancu.

Plaža je na pojedinim djelovima nestala te je dugogodišnji trud i financiranje uređivanja i održavanja  plaža nestao u moru, piše Dalmacija News.

Samo u pripremi turističke sezone 2014. godine na prehranjivanje plaža utošeno je više od četvrt milijuna kuna.

Stručne službe Općine Postrana napravile su u ponedjeljak detaljne izvide, te zabilježili sve štete. Dijelovi obalnih  šetnica su razbijeni i ispucali, zaštitni  kameni nasipi rastreseni, ušća oborinskih voda, bujica i potoka zatrpana  kamenjem i uništena! Također, uništene su i nestale u moru skoro pa sve klupe i koševi .

Štetu su pretrpjeli i objekti uz more za koje tek slijedi izvješća. Nekoliko brodica je prepolovljeno snagom valova a neke su  i nestale.

Prema prvim pokazateljima nastala šteta je velika da se može proglasiti elementarna nepogoda.

Vlastiti komunalni pogon u suradnji sa DVD-om Podstrana i ugovornom tvrtkom priprema plan sanacije postojećeg stanja u skladu sa svojim tehničkim i materijalnim mogučnostima.

U Općini Podstrana nadaju se i vjeruju da će im u sanaciji ogromne štete pomoći i Županija splitsko-dalmatinska, odnosno županijska Lučka uprava. Naime, procjenjuje se da će samo sanacija uništenog porta stajati najmanje milijun kuna.

Foto: Neven Kapić
pods leb

pods leb1

pods leb2

pods leb3

pods leb4

pods leb5

pods leb6

pods leb7

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić