Monday, Sep. 23, 2019

Posljedice nevremena u Podstrani: Uništene plaže, šetnice, kameni nasipi, porat…

Autor:

|

02.02.2015

|

Kategorije:

Posljedice nevremena u Podstrani: Uništene plaže, šetnice, kameni nasipi, porat…

Olujno nevrijeme koje je od petka, 30. siječnja u večernjim satima, pa do subote ujutro, 31. siječnja, poharalo srednju Dalmaciju, počinilo je poprilične štete i u Podstrani.

Tako su olujni vjetar i valovi doslovno devastirali obalni dio općine Podstrana od predjela Mutogras do športske lučice u Strožancu.

Plaža je na pojedinim djelovima nestala te je dugogodišnji trud i financiranje uređivanja i održavanja  plaža nestao u moru, piše Dalmacija News.

Samo u pripremi turističke sezone 2014. godine na prehranjivanje plaža utošeno je više od četvrt milijuna kuna.

Stručne službe Općine Postrana napravile su u ponedjeljak detaljne izvide, te zabilježili sve štete. Dijelovi obalnih  šetnica su razbijeni i ispucali, zaštitni  kameni nasipi rastreseni, ušća oborinskih voda, bujica i potoka zatrpana  kamenjem i uništena! Također, uništene su i nestale u moru skoro pa sve klupe i koševi .

Štetu su pretrpjeli i objekti uz more za koje tek slijedi izvješća. Nekoliko brodica je prepolovljeno snagom valova a neke su  i nestale.

Prema prvim pokazateljima nastala šteta je velika da se može proglasiti elementarna nepogoda.

Vlastiti komunalni pogon u suradnji sa DVD-om Podstrana i ugovornom tvrtkom priprema plan sanacije postojećeg stanja u skladu sa svojim tehničkim i materijalnim mogučnostima.

U Općini Podstrana nadaju se i vjeruju da će im u sanaciji ogromne štete pomoći i Županija splitsko-dalmatinska, odnosno županijska Lučka uprava. Naime, procjenjuje se da će samo sanacija uništenog porta stajati najmanje milijun kuna.

Foto: Neven Kapić
pods leb

pods leb1

pods leb2

pods leb3

pods leb4

pods leb5

pods leb6

pods leb7

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Rade Popadić