Thursday, Jul. 9, 2020

Postoji li ikakva veza između kišnog ljeta i hladne zime?

Autor:

|

02.10.2014

|

Kategorije:

Postoji li ikakva veza između kišnog ljeta i hladne zime?

Meteorolozi su vrlo oprezni i kažu kako se precizne prognoze mogu davati tek do 15 dana unaprijed te kako kišno proljeće i ljeto ne znače i zimu s oborinama.

Olako se izlazi sa sezonskim prognozama, iako su one prije bile čak strateške tajne informacije država

“Ono što mi u ovom trenutku vidimo za sljedeća tri mjeseca, ne odstupa od normale. No to ne znači da do odstupanja ipak neće doći. Danas se olako izlazi sa sezonskim prognozama, iako su one prije bile čak strateške tajne informacije država. Stupanj točnosti takvih prognoza prilično je nesiguran da bismo s njima izlazili kao službenom prognozom”, objašnjava dr. sc. Vlasta Tutiš, voditeljica Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a za Glas Slavonije.

Velike količine snijega nije se usudio prognozirati ni osječki meteorolog Željko Lazanin, koji napominje i kako ovo ljeto u Osijeku nisu obilježile prevelike količine kiše, već njihov karakter.
Uzročno-posljedične veze koja bi rekla – ljeto je bilo kišno, pa će biti i zima, nema

“Treba reći kako Osijek nije bio dio poplavnog područja, ali ni poplave u ostalim dijelovima Slavonije nisu posljedice kiša koje su ovdje pala. One su se ovdje dogodile, ali kiša je pala na sjeverozapadu Hrvatske. Ono što je bilo atipično u Osijeku ove godine je to što su tijekom ljeta izostala tako tipična dugotrajna sušna razdoblja. Za ljeto u Osijeku simptomatično je da imamo kratke pljuskove, po 20 minuta, a znamo li da ljetni dan traje i do 16 sati, to je beznačajno. No ove godine imali smo kiše koje su trajale i po tri dana. U slučaju kada bismo ovoliko padalina imali u zimu, imali bismo i priličnu količinu snijega. No uzročno-posljedične veze koja bi rekla – ljeto je bilo kišno, pa će biti i zima, nema”, kazao je Lazanin.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić