Friday, Jan. 22, 2021

Potopljena Plitvička jezera, voda nosi šetnicu; Evakuiran muzej u Jasenovcu!

Autor:

|

16.09.2014

|

Kategorije:

Potopljena Plitvička jezera, voda nosi šetnicu; Evakuiran muzej u Jasenovcu!

Obilne kiše i dramatičan porast vodostaja rijeka i potoka zahvatili su i Plitvička jezera. Kako javlja hrt.hr, nikad u proteklih 45 godina nisu bili potpuno poplavljeni pontonski mostići za brodice, a donja jezera zatvorena su za posjet zbog vode koja je odnijela dio staze, a potopila većinu.

Potopljene Plitvice i dalje privlače posjetitelje koji se, unatoč opasnosti i upozorenjima, probijaju parkom, a ulaznica u nacionalni park jeftinija je 50 posto.

V. d. ravnateljice JU NP Plitvička jezera Natalija Brozičević u izjavi za HTV kazala je kako je prvi put u povijesti poplavljeno pristanište za brodove.

Na donjim jezerima potopljene su staze u gotovo cijeloj dužini, a kod slapa Milke Trnine voda je odnijela kompletnu šetnicu.

Dramatično u Jasenovcu – cijeli muzej evakuiran

Zbog vodenog vala koji prijeti Spomen-području Jasenovac evakuirana je sva građa iz Muzeja i depoa.

Vodeni val koji trenutačno prolazi kroz Sisak velika je prijetnja Spomen-području Jasenovac smještenom samo dvadeset metara uz rijeku Savu, a pedesetak kilometara udaljenom od Siska. Prijetnja Spomen-području uz Savu je i obližnja rijeka Una. U razgovoru za tportal ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić rekla je da su još u subotu s Ministarstvom kulture dogovorili evakuaciju građe. ‘Upravo smo odnijeli server, našu crnu kutiju ustanove’, kazala je Jovičić, otkrivajući da sa zaposlenicima JUSP-a svakodnevno dežura, a sve što je ostalo u Jasenovcu podigli su na visinu od metar i pol, piše tportal.

– Situacija je gadna, vijesti nisu dobre i u 24-satnom smo kontaktu s kriznim stožerom Crvenog križa u Jasenovcu te pratimo razvoj događaja. Val koji je bio predviđen za danas vjerojatno će sutra doći do nas – kazala je Jovičić. Strahuje od onoga što će desiti, no mirna je jer su u kratkom roku uspjeli zbrinuti najvažnije iz Spomen-područja. Kaže da nakon što prođe ova nepogoda moraju pod hitno ozbiljno razmisliti kako se pripremiti za dalje jer u prethodnih godinu i pol ovo je već treći put da zbog opasnosti od poplava evakuiraju Spomen-područje.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić