Thursday, Jul. 9, 2020

Povijesni uspjeh: Nakon pet godina putovanja sonda Junona ušla u orbitu Jupitera

Autor:

|

05.07.2016

|

Kategorije:

Povijesni uspjeh: Nakon pet godina putovanja sonda Junona ušla u orbitu Jupitera

Izvor: Hina

Američka svemirska letjelica uspješno je ušla u orbitu Jupitera, potvrdila je u utorak Američka svemirska agencija (NASA) pet godina nakon lansiranja sonde Junona u misiju prikupljanja podataka o formiranju Sunčeva sustava.

Najbrža svemirska sonda Junona obavila je u utorak ujutro 35-minutni složeni manevar ulaska u polarnu orbitu najvećeg planeta Sunčeva sustava što su znanstvenici pratili iz NASA-ina laboratorija u Pasadeni u Kaliforniji.

Udaljenost između Jupitera i Zemlje je 869 milijuna kilometara pa je radijski signal koji je potvrdio uspješan ulazak u orbitu stigao 48 minuta poslije u kontrolni centar.

Uspjeh je potvrđen trominutnim radijskim signalom koji je primljen u 5.53 po srednjoeueropskom vremenu (20.53 po vremenu u Kaliforniji) i potvrdio završetak manevra nakon čega je slijedio gromoglasan pljesak u kontroli. “Uspjeh.  #Junona je u orbiti #Jupitera, spremna otkriti tajne planeta”, napisala je NASA na Twitteru.

Junona treba obići planet 37 puta u idućih 20 mjeseci. Ta sonda na solarni pogon, teška 3,6 tona, većinu vremena nalazit će se na 10.000 kilometara, no trebala bi se najviše od svih dosadašnjih letjelica približiti planetu, na 4667 kilometara iznad oblaka tog plinovitog giganta.

Letjelica Pionir 11 u 1974. godini približila se na 43.000 kilometara. Plinoviti Jupiter, najveći je planet Sunčevog sustava, a oko njega kruži 67 prirodnih satelita, među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista.

U orbiti Jupitera letjelica će dubinski analizirati taj divovski planet. Proučavat će unutarnju građu, gravitacijsko polje, magnetsko polje i polarnu magnetosferu. Zbog radioaktivnog zračenja koje okružuje divovski planet, sva elektronika u većini letjelica bi bila spržena, ali Junona ima titanijski sef u kojem se nalazi računalo. U NASA-i se nadaju da će računalo funkcionirati tijekom cijele misije.

Tijekom misije Junona će biti izložena zračenju ekvivalentnom 100 milijuna stomatoloških rendgenskih snimanja zuba. U tu je svrhu Junona opremljena čvrstom zaštitom od titanija, teškom 172 kilograma koja osigurava opremu i elektroničke instrumente, računalo i električne kabele.

Sonda Junona, koja je stajala 1,1 milijardu dolara, lansirana je 5. kolovoza 2011.  iz Cape Canervala na Floridi pričvršćena za raketu Atlas 5.  Prva je letjelica koja će orbitirati oko Jupiterovih polova. NASA-ini znanstvenici se najviše nadaju razrješenju misterija tzv. velike crvene pjege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom već više od 300 godina. Nakon što obavi zadatak, Junona će zadnji put pozdraviti Zemlju te ući u Jupiterovu atmosferu koja će je spržiti.

Sonda je na Jupiter ponijela i tri mala kipića Lego izrađena od aluminija. Oni predstavljaju Jupitera, vrhovnog boga prema rimskoj mitologiji, njegovu ženu i sestru Junonu, te kipić Galilea, talijanskog znanstvenika koji je otkrio četiri najveća Jupiterova mjeseca 1609. godine.

Komentari

Share This Article

Related News

Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?
SAD: Totalna pomrčina sunca
U noći s 13. na 14 studenoga najveći Supermjesec u 70 godina

O Autoru

Rade Popadić