Thursday, Jul. 2, 2020

Pratili smo UŽIVO ciklonu Antonela: Bivši uragan donio poplave, snijeg i orkanske udare vjetra (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

22.10.2014

|

Kategorije:

Pratili smo UŽIVO ciklonu Antonela: Bivši uragan donio poplave, snijeg i orkanske udare vjetra (FOTO, VIDEO)

Topli listopadski dani su odbrajani, a veliku promjenu vremena donosi ciklona koju je Crometeo tim nazvao Antonela. Radi se o sredozemnoj cikloni koju je dodatno ojačala ciklona nad sjeverozapadnom Europom, odnosno bivši uragan Gonzalo.

Nad sjevernom Italijom oformio se sekundarni ciklonalni centar. Frontalni sustav spomenute ciklone nad Britanijom brzo će odmicati preko područja Francuske prema zapadnom Sredozemlju, što će dodatno ojačati ciklonu nad sjevernom Italijom.  Ova ciklona zapravo je bivši uragan Gonzalo koji se stigao s podurčja Atlantskog oceana. Tijekom noći na srijedu ovaj će se ciklonalni centar počeo premještati prema sjevernom Jadranu, uz daljnje produbljivanje, a ciklona će tijekom srijede sa svojim frontalnim sustavom prijeći preko Jadrana. U pozadini ciklone čitavo će naše područje preplaviti hladna kontinentalna zračna masa.

Između ove ciklone, koja će nastaviti svoj put prema Grčkoj i istočnom Balkanu, i anticiklone nad zapadnom Europom, nad nama će se uspostaviti hladno sjeverno visinsko strujanje. Vrijeme će se u drugom dijelu tjedna stabilizirati, ali će biti znatno hladnije u odnosu na aktualno vrijeme, osobito u noćnim i jutarnjim satima.

19421617

19422464

19422756

Crometeo tim će na svome portalu ovu ciklonu i meteorološka zbivanja u Hrvatskoj i regiji u svezi s njom pratiti u granicama svojih mogućnosti, a radi raznolikosti dojava pozivamo naše čitatelje da svoje meteorološke dojave u obliku informacija, fotografija ili video zapisa objave na Crometeo forumu – www.crometeo.net, ili ih pošalju na našu e-mail adresu info@crometeo.hr, a mi ćemo najzanimljivije dojave objaviti u ovoj temi našeg portala.

DHMZ je unutar sustava za upozoravanje na ekstremne vremenske prilike objavio crveni, najveći stupanj upozorenja za veći dio unutrašnjosti zemlje i za sjeverni Jadran, a crveni se stupanj upozorenje odnosi na vjetar čiji najjači udari mogu dosezati orkanskih 120 km/h.

JADRAN:

Jače naoblačenje već će u noći zahvatiti sjeverni Jadran. Oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, ponegdje će pasti preko 20 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje, uglavnom na zapadnoj obali Istre, očekuju se tek neznatne oborine. Kiša, pljuskovi i grmljavina prema sredini dana širit će se na Dalmaciju. U najvišim planinama kiše će prijeći u susnježicu i snijeg. Prestanak oborine i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a do večer i veći dio Dalmacije. Jaka bura već će u noći zapuhati na sjevernom Jadranu, podno Velebita bit će olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji jugo, a prije prelaska u buru ponegdje će zapuhati umjeren lebić. Jaka bura s olujnim udarima tijekom dana proširit će se na cijelu obalu. Navečer će bura malo oslabiti i u većini predjela okrenuti na umjerenu do jaku tramontanu. Najtoplije će biti još u noći kada ponegdje uz obalu i na otocima temperature mogu dosezati 20°C. Pad temperature zraka prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a potom će se širiti na Dalmaciji. U ranim popodnevnim satima u većini predjela bit će između 15 do 20°C, u zaobalju i nekoliko stupnjeva niže. Navečer daljnje zahlađenje, pa će temperature u zaobalju ponegdje pasti i ispod 5°C, a uz obalu i ispod 10°C.

UNUTRAŠNJOST:

U srijedu već u noći i od jutra posvuda jača promjena vremena. Oblaci, jaka kiša, mjestimični pljuskovi s grmljavinom, zahlađenje i jak vjetar sjevernih smjerova koji može imati i olujne udare. Moguća je obilna kiša, osobito u noći i prijepodne. U višem će pasti i malo snijega, a može ga biti i u područjima oko 500 metara nadmorske visine. Poslijepodne će kiša u većem dijelu unutrašnjosti oslabjeti i prestati, a moguće je i djelomično razvedravanje s kraćim sunčanim razdobljima. Temperatura zraka u noći i rano ujutro još od 8 do 15°C, a tijekom dana u većini mjesta između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva, u gorju i niža.

PRAĆENJE UŽIVO:

22,05 – Tri fotografije za kraj praćenja uživo

Pogled sa Kule “Nehaj” u Senju prema Velebitu… Zavižan pod snijegom. Foto: Nino Salkić

Gori nebo nad Kvarnerom u predvečerje. Foto: Goran Gajić

Zapuhala bura i izronila Italija iz horizonta, Pula. Foto: Elvis Emre Malagić

22,00– U Koprivnici i okolici danas je sve plivalo! Foto: Mirko Hanžeković

21,18 – Buran dan podno Velebita. Foto: Marko Katić

20,45 – Stigli su i službeni podaci DHMZ-a za srijedu. Donosimo grafički prikaz minimalnih i maksinalnih dnevnih temperatura, te 24-satne količine oborina do 20 sati

slika

slika

slika

20,30 – Na otvorenom moru  srednjeg Jadrana sve je biše konvektivne naoblake, a na planinama Balkana pada snijeg (WeatherMaps, Pljusak.com)

slika

slika

20,11 – Nakon poduže pauze u podvelebitsko primorje vratila se olujna bura. Foto: Aleknsandar Gospić

19,55 – “Zlatni” suton u Makarskoj snimio je i Toni Katić

slika

slika

slika

slika

19,40 – Buran zalazak u Makarskoj snimljen s Biokova. Foto: Matko Begović

19,27 – U poslijepodnevnim satima kiša je u Sarajevu prešla u snijeg. Navečer je temperatura pala na 0°C, a na Bjelašnici iznad Sarajeva na zimskih -6°C. Foto: Nedim Sladić (Sarajevska snježna bajka)

19,11 – Prelijep suton nakon burnog dana snimljen iz Strožanca, 22.10.2014. Foto: Ivan Rajčić

b2

b3

b4

19,02 – Olujna bura srušila je konstrukciju balona na vanjskom bazenu Sportskog centra bazeni Poljud. Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

bazen poljud 221014

bazen poljud4 221014

18,53 – Bivši uragan Gonzalo, odnosno ciklona koju je Crometeo tim nazvao Antonela, intenzivno djeluje na vrijeme u velikom dijelu Europe. Najviše je problema vezanih uz ektremne meteorološke pojave donijela u alpskim zemljama i u Hrvatskoj! Ovo je satelitska snimka ciklona iza 18 sati (Eumetsat)

18,42 – Oblaci ciklone Antonela na odlasku u smiraj dana, snimljeno iz Stobreča, 22.10.2014. Foto: Marina Blažević

a1

a2

a3

18,30 – Sunčano popodne i orkanski udari vjetra kod Masliničkog mosta. Foto: Marko Katić

18,26 – Na Paškom mostu udari bure su dosezali čak 150km/h!

18,18 – Posljednje izvješće HAK-a:

olnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i Dalmaciji. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.
Savjetujemo vozačima da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme.

Zbog jake bure samo za osobna vozila otvorene su:
– autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina – DC 50 i DC 27),
– državna cesta DC 54 Maslenica-Zaton Obrovački,
– Paški most i
– Sljemenska cesta u Zagrebu.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) od Senja do Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Zbog vode na kolniku, stabala na kolniku ili odrona zatvorene su:
– DC 31 Šestak Brdo-Cvetnić Brdo,
– DC 41 Vrbovec-Križevci u mjestu Donji Tkalec,
– ŽC 2182 Kapela-Donji Mosti (obilazak: G. Zdjelice-Babotok-Miholjanec-Virje),
– Kupinečki Kraljevec-Horvati-Rakov Potok,
– ŽC 3106 Klična Sela-Kupinec-Pisarovina,
– LC 25137 Šćepanje-Breznički Hum (odron),
– LC 37007 Donje Zdjelice-Jabučeta,
– LC 37003 Kobasičari-Prnjavor (obilazak Visovi-Kapela),
– LC 37076 Srijedska-Berek (obilazak: Ivanska-Srijedska) i
– u Zagrebu: Šestanovačka ulica.
Promet teče usporeno, zbog vode na kolniku, na državnoj cesti DC 45 u mjestu Garešnica, na DC 2 kod Virja i DC 43 kod Đurđevca.

Samo na širem području Čabra još su na snazi zimski uvjeti.

18,08 – Bura je na Dupcima imala orkanske udare preko 120km/h, a srkove na moru kod Dubaca iz Brela je snimio Matko Begović

17,55 – Dok se razvedravanje sa zapada sve više širi Hrvatskom, snijeg se sve više širi po Dinaridima (WeatherMaps aplikacija, Pljusak.com)

17.42 – Ovako je izgledao prolazak hladne fronte preko Orebića. Uz buru i pad temperature, zabilježena je i solika. Foto: Ivica Trojanović

o1

o2

o3

o4

17,21 – Nakon burnog jutra u Opatiji popodne je bilo vedro, 22.10.2014. Foto: Tommy Ortak Tommy Photo

17,01 – Olujna bura srušila je nekoliko borova u Žrnovnici, pa je promet prema Sitno Donjem i Gornjem bio privremeno ograničen. Brzom intervencijom DVD-a Žrnovnica borovi su otklonjeni, a promet normaliziran. Foto: Branimir Roguljić

16,53 – Najjača bura nakon proljeća puše na splitskom području. Marino Ninčević snimio je video na obalama Splita

16,44 – Dok nam je ciklona Antonela donosila jaku promjenu vremena, iznad ciklone sunce! Foto: Stipe Mandić

16,31 – Oblaka i oborine još ima u Slavoniji i južnoj Dalmaciji. U susjednoj BiH prave zimske temperautre zraka, na Bjelašnici je temperatura pala na -6°C (WeatherMaps aplikacija, Pljusak.com)

slika

slika

16,01 – Snijeg je zabijelio velik dio Gorskog kotara, uključujući područje Lokvarskog jezera. Foto: Tea Cimaš / CROPIX

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

15,25 – Bura uz razvedravanje u Zablaću. Crometeo Forum

15,10 – Zbog olujne bure i tremuntane ima poteškoća u odvijanju brodskog i trajektnog prometa. Izvor: HAK

U prekidu su:
– trajektne linije: Šibenik-Kaprije-Žirje i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ (Šipan),
– katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa i Split-Hvar-Korčula te
– brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

15,00 – Vedrina se polako širi sa sjeverozapada. (WeatherMaps aplikacija)

slika

14,40 – U Bosanskom Petrovcu i dalje sniježi Foto: armin – Crometeo Forum

slika

slika

slika

slika

slika

14,30 – Koprivnica danas pod vodom. Foto: Neven Ko

 

14,20 – Snijeg je stigao i u najviše predjele Dalmacije, na fotografiji Sinj a u pozadini Kamešnica. Foto: Živko Milošević

14,15 – Snijeg je zabijelio i zaleđe Novog Vinodolskog. Foto: Goran Gajić Photography

Fotografija: Snijeg je zabijelio i zaleđe Novog Vinodolskog. Foto: Goran Gajić Photography

 

13,34 – Nakon kišnog jutra, popodne se u Bibinjama razvedrilo. Foto: Luka Papić

13,22 – Snijeg na sjevernom Velebitu kod izlaza za Otočac, te snijeg na cesti kod Babina Potoka na pravcu Vrhovine-Plitvice. Foto: Nenad / Crometeo forum

13,11 – Razvedravanje se sa sjevernog Jadrana proširilo na sjevernu Dalmaciji i gotovo cijelu granicu sa Slovenijom (WeatherMaps aplikacija)

12,41 – Fronta je stigla do doline Neretve. U svega 30 minuta temperature zraka je s burom pala za više od 10°C! Primjer Komina:

12,36 – Prvi snijeg pao je i na Ivanščici. Foto: Domagoj Sever

12,25 – Prema stanju mora, bura pred Splitom ima udare preko 100km/h. Foto & video: Damir Jerkov

slika

slika

slika

12,16 – Dok se oborine sve više sele na jug i istok zemlje, na sjevernom Jadranu je gotovo vedro, a razvedravanje je stiglo i do zapadnih granica zemlje. Najjače oborine sredinom dana bilježe se u istočnoj Slavoniji. U Hrvatskoj se sreidnom dana bilježe velike temperaturne razlije. U unutrašnjosti i Zagori tempertaure su većinom od 5 do 8°C. Uz obalu je najhladnije na području od Šibenika do OMiša gdje su temperture od 10 do 13°C, te podno Velebita gdje su tempertaure i jednoznamenkaste. U Istri i dijelu Kvarnera temperature dosežu mjestimice 16°C, a u južnoj Dalmaciji i topla 22°C!

slika

12,10 – Najnovije izvješče iz HAK-a o stanju na cestama:

U Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada slab snijeg.
U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, povremeno puše i olujni vjetar. Zbog jakih pljuskova kiše vozače pozivamo na dodatan oprez zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku. Osim odrona zemlje i kamenja na kolniku može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Savjetujemo vozačima da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:
– dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina- DC 50 i DC 27) te
– Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:
– dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar – DC 3)
– dionice Jadranske magistrale (DC 8) Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena te
– DC 54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog vode na kolniku, stabala na kolniku ili odrona zatvorene su:
– DC 1 na Ilovcu, na ulasku u Karlovac,
– DC 41 u mjestu Reka (između Koprivnice i Križevaca),
– ŽC 2134 Paka-Jelenščak,
– ŽC 2171 Breznički Hum-Hrašćina,
– ŽC 2174,
– ŽC 2182 Kapela-Donji Mosti (obilazak: G. Zdjelice-Babotok-Miholjanec-Virje),
– ŽC 3125 Graberje-Deanovec,
– ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci-Brod Moravice,
– Kupinečki Kraljevec-Horvati-Rakov Potok,
– ŽC 3106 Klična Sela-Kupinec-Pisarovina,
– LC 25132 Novi Marof-Krč,
– LC 31178 Deanovec-Križ,
– LC 37007 Donje Zdjelice-Jabučeta,
– LC 37003 Kobasičari-Prnjavor (obilazak Visovi-Kapela),
– LC 25157,
– u Zagrebu: Šestanovačka ulica, Škorpikova ulica kod križanja sa Alejom Bologne i Aleja Bologne između križanja sa ulicama Dubravica i Prigornica.
Promet teče usporeno, zbog vode na kolniku, na državnoj cesti DC 45 u mjestu Garešnica, na DC 2 kod Virja i DC 43 kod Đurđevca.

Sljemenska cesta u Zagrebu je zatvorena za sav promet (od Blizneca i od Pila prema vrhu).

Samo na širem području Čabra još su na snazi zimski uvjeti.

11,44 – Snijeg na Sljemenu. 22.10.2014. Foto: Igor Žiljak

1655855 598387456950653 3451327103605204772 n

10341829 598387480283984 1934945486542964024 n

10423681 598387473617318 2245016639144129496 n

10689736 598387463617319 3548282469425934998 n

11,40 – Jutros se u Senju dogodio ektreman pad temperature zraka. U manje od sat vremena temperatura zraka je pala s 22 na 7 Celzijevih stupnjeva!

11,30 – Dok se fronta približava južnoj Dalmaciji, u srednjoj bura ima olujne udare, a ponegdje su udaru prešli 100km/h, i to ne samo podno obalnog gorja. Tako bura u Stobreču ima udare do 110km/h, a u Kaštelima do 90km/h.

Izvješće HAK-a od 11:28:

U Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada slab snijeg.
U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, povremeno puše i olujni vjetar. Zbog jakih pljuskova kiše vozače pozivamo na dodatan oprez zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku. Osim odrona zemlje i kamenja na kolniku može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Savjetujemo vozačima da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme.

Od 9,30 sati ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1 te staru cestu kroz Gorski kotar (DC 3). Samo na širem području Čabra još su na snazi zimski uvjeti.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:
– dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina- DC 50 i DC 27) te
– Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:
– dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar – DC 3)
– dionice Jadranske magistrale (DC 8) Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena te
– DC 54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

11,27 – Oko 11 sati počeo je drastičan pad temperature zraka na Biokovu (Sveti Jure, Crometeo automatska mjerna postaja)

11,20 – Snijeg “osvaja” Liku i susjednu BiH. Pada na Kupresu, Blidinju, prve pahulje se čak javljaju u Livnu. Sniijeg je počeo padati u okolici Gospića. Gust snijeg pada i na Sljemenu.

slika

slika

slika

11,17 – Snijeg je zabijelio Fužine (Crometeo forum)

slika

slika

slika

11,15 – Situacija s temperaturama i satelitskom snimkom iza 11 sati

11,10 – Snijeg je stigao i u Dalmaciju! Gust snijeg pada na Kamešnici, Dinari, Svilaji, a počeo je nedavno i na vrhovima Biokova. Na fotografiji Dinara na kojoj bura snijeg nosi prilično nisko. Foto: Ivan Banović

10,45 – Na Splitskom području puše jaka na udare i olujna bura.

slika

Foto: Damir Jerkov – Crometeo Forum

10,40 – I Kupres također.

slika

10,25 – Zabijelilo se Sljeme.

slika

Foto: rubio_one Crometeo Forum

10,20 – Snijeg je zabijelio dijelove  zapadne i sjeverozapadne BiH. Slike iz Bosanskog Petrovca šalje nam armin – Crometeo Forum:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

10,15 – Visine snijega u Hrvatskoj 22.10.2014 u 08 h

Delnice 2 cm
Parg-Čabar 4 cm
Zavižan 5 cm

10,10 – Zbog velike količine kiše, poplavljena je Osnovna škola Breznički Hum, a poplavljeni su i stambeni prostori u Ivancu, Varaždinu i Strmcu Remetinečkom. Danas nastave u OŠ Breznički Hum nema zbog poplave.
Vatrogasne postrojbe proteklih su 24 sata bile na intervencijama zbog požara otvorenog prostora u Gornjem Kućanu, na tehničkim intervencijama ispumpavanja vode u Ivancu, Gornjem Knegincu, Brezničkom Humu i Tuhovcu, uklanjanja grane s ceste u Beretincu, te na obrani od poplave u Novom Marofu.

slika

Izvor: http://www.evarazdin.hr/

09,50 – Fronta je upravo stigla do Splita pračena jakom i olujnom tremuntanom,kišom i izraženim padom temperature.

slika

slika

slika

Foto: Damir Jerkov – Crometeo Forum

slika

09,30 – Najnoviji izvještaj HAK-a o stanju u prometu:

Od 08,36 sati za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, zbog olujnog vjetra. Obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina- DC 50 i DC 27.

U Gorskom kotaru pada snijeg, slab u Lici. Zimski uvjeti su na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Karlovca kao i na državnim i županijskim cestama u Gorskom kotaru, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar (DC 3). Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu. U Lici zasada nisu uvedeni zimski uvjeti.

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, povremeno puše i olujni vjetar. Zbog jakih pljuskova kiše vozače pozivamo na dodatan oprez zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku. Osim odrona zemlje i kamenja na kolniku može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Savjetujemo vozačima da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme.

Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera, zbog olujnog vjetra. Obilazak za ostala vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar (DC 3) uz obaveznu zimsku opremu.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu), a na Jadranskoj magistrali (DC 8) od Novog Vinodolskog do Karlobaga dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila), dok je dionica Karlobag-Sveta Marija Magdalena otvorena samo za osobna vozila, zbog vjetra.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu:
Gorski kotar:
A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i čvora Bosiljevo 1,
DC 3 Stara cesta kroz Gorski kotar; Zdihovo-Delnice-Kikovica,
DC 32 Prezid-Delnice,
DC 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
DC 203 Brod na Kupi-Delnice,
DC 305 Parg-Čabar,
DC 501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,
ŽC 5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,
ŽC 5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
ŽC 5061 Gornje Jelenje-Oštrovica,
ŽC 5062 Kraljev Jarak-Fužine,
ŽC 5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,
ŽC 5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk i
ŽC 5030 Platak-Kamenjak.

Zbog vode na kolniku, stabala na kolniku ili odrona zatvorene su:
– DC 1 na Ilovcu, na ulasku u Karlovac,
– DC 2 Koprivnica-Štaglinec,
– DC 22 Sveti Petar Orehovec-Guščerovec,
– DC 24 u mjestu Madžarevo,
– DC 41 u mjestu Reka (između Koprivnice i Križevaca),
– ŽC 2134 Paka-Jelenščak,
– ŽC 2171 Breznički Hum-Hrašćina,
– ŽC 2174,
– ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci-Brod Moravice,
– LC 25132 Novi Marof-Krč,
– LC 37007 Donje Zdjelice-Jabučeta,
– LC 25157.
– u Zagrebu Škorpikova ulica kod križanja sa Alejom Bologne i Aleja Bologne između križanja sa ulicama Dubravica i Prigornica.
Promet teče usporeno na državnoj cesti D45 u mjestu Garešnica, zbog vode na kolniku.

09,20 – Jutrošnji prelazak fronte preko Zadra.

slika

Foto: Martin Pitton – Crometeo Forum

09,10 – Snijeg je počeo padati u većem dijelu Like.

slika

09,00 – Prvi put ove godine zabjelio se Zavižan.

slika

08,50 – Obilna kiša uz grmljavinu i jak vjetar zahvatila je jutros Koprivnički kraj.

slika

slika

Foto:Marko Posavec-Crometeo Forum

08,45 – U Alpama pada gusti snijeg

08,40 – Fronta je upravo stigla do Šibenika

08,30 Stiglo je najavljeno pogoršanje vremena. Kiša pada u unutrašnjosti zemlje te na sjevernom Jadranu, gdje je bilo i grmljavinskog nevremena. U sjevernim područjima zapuhao je jak, na udare i olujan sjeverni vjetar – i zahladnjelo je.

slika

U Gorskom kotaru mjestimice pada snijeg-solika. Zbog olujnih udara vjetra, dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera otvorena je samo za osobna vozila.

slika

slika

slika

slika

Područje Osječko-baranjske županije rano jutros zahvatilo je olujno nevrijeme s vjetrom na udare više od 110 kilometara na sat. Mnogo je srušenih stabala, a bilo je i prekida javne rasvjete. Poplavljen je podvožnjak u Belome Manastiru, a na autocesti Slavonika olujni vjetar srušio je svjetleće stupiće kod odmorišta Ivan dvor.

06,30 – Hladna fronta već je zahvatila veći dio unutrašnjosti zemlje, uz siloviti pad temperatura zraka, jak a ponegdje i olujan vjetar te grmljavinu a u Gorskom kotaru pada i snijeg! Temperatura je na nekim meteorološkim stanicama pala i za 12 °C u roku sat vremena.

02,25 – Predfrontane nestabilnostisti stigle su do najzapadnijih hrvatskih granica, a u Alpama pada vrlo gust snijeg (WetherMaps / Eumetsat)

02,10 – U Čakovcu je počeo pad temperature zraka uz udaru sjeverca do 10m/s

slika

00,40 – U Zagrebu pada slaba kiša krupnih kapi, zrak lagano struji sa sjevera

00,20 – Predfrontalne nestabilnosti zahvatile su Sloveniju, gdje već ima jačih grmljavinskih pljuskova. Na zapadu Hrvatske također već ima lokalnih nestabilnosti, no one još nisu izražene kao u susjednoj Sloveniji. Radar ARSO Lisca:

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić