Thursday, Jul. 9, 2020

“Bablje ljeto” na izdisaju: Pred nama duže prohladno razdoblje?

Autor:

|

29.09.2016

|

Kategorije:

“Bablje ljeto” na izdisaju: Pred nama duže prohladno razdoblje?

Još jedno stabilno ranojesensko jutro je za nama. Nalazimo se u polju povišenog tlaka zraka s centrom iznad Alpa, gdje njegove vrijednosti, reducirane na razinu mora, prelaze visokih 1030 hektopaskala. Anticiklona već danima donosi tople dane, ali i svježe noći. Tako je bilo i jutros. Minimalne temperature su bile od svega +1°C u kotlinama Like i Gorskog kotara, do ugodnih 18°C na otocima Dalmacije. Posvuda prevladava sunčano, tek ponegdje uz jutarnju maglu.

O dnevnoj topliji najbolje svjedoči podatak o izmjerenih 27°C jučer u Hvaru i 26°C u Dubrovniku. Za razliku od prethodnih dana, od danas bi najtopliji dio zemlje mogla biti unutrašnjosti Hrvatske, osobito istočna Slavonija i Baranja. Stabilno će biti do vikenda. Krajem subote malo kiše će pasti na sjevernom Jadranu, a tijekom nedjelje je moguća i drugdje. Na Jadranu će zapuhati jugo, a posvuda će se zadržati toplo i vrlo toplo, uz porast noćnih i jutarnjih temperatura zraka.

Čini se da će ponedjeljak biti posljednji natprosječno topao dan u nizu. Naime, svi prognostički modeli ukazuju na veliku mogućnost spuštanja znatno hladnije kontinentalne zračne mase sa sjeveroistoka nad naše područje. Jaka blokirajuća anticiklona jačat će nad Skadninavijom, a ciklona nad Egejskim morem. Između ta dva sustava uspostavit će se hladno sjeveroistočno strujanje koje je karakteristično za zimske mjesece. Iako će taj prodor biti na Jadranu praćen suhim vremenom, a u unutrašnjosti tek s malo kiše, prodor će donijeti buru i sjeverac uz značajno zahlađenje.

More će se ohladiti

Bura će se do utorka proširiti na cijeli Jadran, a mogla bi puhati sve do kraja sljedećeg tjedna uz postupno jačanje i sve niže temperature zraka. Tako bi od srijede čak i na Jadranu najviše dnevne temperature bile samo oko 15°C, a uz umjerenu do jaku buru osjećaj bi bio kao i da je hladnije. More, čije su površinske temperature zraka ovih dana do visoka 23 stupnja, do kraja sljedećeg tjedna bitni će pasti.

Bilo kako bilo, uživajte u nekoliko preostalih dana babljega ljeta, a onda nam stižu vremenske prilike znatno primjerenije za ovaj dio godine.  Sudeći prema današnjim prognostičkim materijalima, nadolazeće prohladno razdoblje moglo bi duže potrajati. Detaljniju vremensku prognozu čitajte u petak na našem portalu.

ECMWF ensemble za Zagreb

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić