Friday, Jul. 3, 2020

Pred nama je promjenjiv i svjež tjedan

Autor:

|

27.05.2014

|

Kategorije:

Pred nama je promjenjiv i svjež tjedan

Promjenjivo i ugodno vrijeme će se nastaviti i u ovom tjednu. Promjenjivo i nestabilno uz gotovo svakodnevnu pojavu kiše ili kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom. Kiša neće padati cijeli dan nego u određenim periodima, a tijekom dana bit će i dosta sunčanih razdoblja. Čini se da ovo promjenjivo razdoblje neće biti ni blizu toliko kišno kao prošlo pa se ne očekuju poplave. Ovaj puta kiša bi trebala biti lokalizirana na uža područja u obliku tih kraćih pljuskova, a ne ona široko rasprostranjena kiša preko velike površine. Ostaje relativno toplo i sparno s tendencijom osvježenja kako tjedan odmiče. Samo se nadajmo da neće biti nevremena jer u ovakvim toplim i sparnim danima to je realna opasnost.

KOPNO:

U utorak će biti djelomično sunčano, toplo i sparno. Ujutro je mjestimice moguća sumaglica ili magla, a u Gorskom kotaru već može tijekom jutra biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Sredinom dana i poslijepodne pljuskova s grmljavinom bit će u većini predjela unutrašnjosti. Mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme, a mogućnost se čini najveća u Banovini, Moslavini i Slavoniji. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar i bit će dosta toplo i sparno. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva, u gorskim predjelima malo niža.

U srijedu će se nastaviti promjenjivo i nestabilno vrijeme. Očekujemo dosta oblaka, ali i sunčana razdoblja. Povremeno je moguća kiša ili pljusak s grmljavinom, u zapadnijim krajevima već od jutra, ali osobito sredinom dana i poslijepodne kad su oborine moguće posvuda. Vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene ili malo niža, uglavnom popodne od 19 do 24 Celzijeva stupnja.

I u četvrtak dosta oblaka s kraćim sunčanim razdobljima. Mjestimice je moguća kiša ili pljusak s grmljavinom. Zapuhat će slab, do večeri i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura bez veće promjene, a dnevna temperatura zraka bit će dva-tri stupnja niža nego u srijedu.

U petak bi vrijeme moglo biti malo povoljnije uz više sunčanog i suhog vremena. Ne može se sasvim isključiti mogućnost za malo kiše ili neki kraći pljusak, ali bi trebalo biti ljepše nego u srijedu i četvrtak. Temperatura zraka sredinom dana bit će oko 20 Celzijevih stupnjeva, a puhat će povremeno umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova.

Za vikend situacija još nije sasvim sigurna. Čini se da će suhog vremena biti više, ali se i dalje ne može posve jamčiti sasvim suho. Ponegdje su mogući manji pljuskovi ili kratkotrajna kiša, ali rjeđe nego u radnom dijelu tjedna. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka kretat će se većinom od 17 do 23 Celzijeva stupnja.

JADRAN:

utorak će biti djelomično sunčano, povremeno uz prolazno više oblaka postoji mogućnost za slab i prolazak pljusak praćen grmljavinom, ali će se u većini krajeva zadržati suho. Noću tiho ili uz slab burin, danju će puhati većinom vjetar dominantno zapadnih smjerova koji na moru popodne može biti umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°c, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C.

Djelomično sunčano s promjenjivo naoblakom bit će u srijedu. Iako će veći dio dana biti suho, povremeno se ne isključuje mogućnost slabog pljuska praćenog grmljavinom. Noću će biti tiho, a danju će puhati vjetar zapadnih komponenti, popodne na moru umjeren. Temperature zraka bit će još malo niže u odnosu na utorak.

Promjenjivo će biti tijekom četvrtka. Uz prolazno više oblaka bit će nešto kiše i pljuskova s grmljavinom, više u drugom dijelu dana. Noću tiho, a danju vjetar zapadnih smjerova koji će popodne biti umjeren, ponegdje na moru prolazno i pojačan. Jutro će biti još malo svježije, najviše dnevne temperature većinom do 22°C.

U noći na petak još može biti više oblaka, ali se od jutra očekuje više suha i sunčana vremena. Kasno navečer moguće novo jače naoblačenje, ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Puhat će slaba do umjerena bura, danju i sjeverozapadnjak. Jutro će biti svježe, a danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama koje mogu prelaziti vrlo toplih 25°C.

subotu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Ponegdje će uz jači razvoj oblaka biti slabe kiše ili grmljavinskih pljuskova, osobito u zagori. Noću tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature u neznatnom padu u odnosu na petak.

nedjelju promjenjivo uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu ili slabe pljuskove s grmljavinom. Puhat će većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Bit će malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 19 do 23°C.

Nestabilno i ne odveć toplo bit će u prvom dijelu sljedećega tjedana.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov