Sunday, Jan. 24, 2021

Prekid „prosinačke tradicije“

Autor:

|

03.12.2017

|

Kategorije:

Prekid „prosinačke tradicije“

U zadnje dvije godine svjedočili smo, u našim krajevima rijetko ili nikad viđenoj prosinačkoj suši. Nakon što je prosinac 2015. godine u mnogim mjestima postao najsušniji prosinac u povijesti mjerenja, prosinac 2016. godine  u nekim je mjestima taj rekord izjednačio (Dubrovnik, Ploče, aerodrom Split), a u mnogima je postao drugi najsušniji prosinac u povijesti mjerenja oborina (npr. Knin, Lastovo, Split, Zagreb Maksimir, Rijeka).

U zadnje dvije godine u mjesecu prosincu oborina je potpuno izostala u Dubrovniku, Pločama i na aerodromu Split. U mjestima u kojima je prosinac 2015. bio rekordno sušan prosinac 2016. je donio tek malo više oborine.

Usporedba količine oborine u prosincu 2015. i prosincu 2016. (podaci DHMZ-a)

 

Koliko su dva gotovo potpuno suha prosinca zaredom ekstreman meteorološki događaj za Jadran i krajeve uz Jadran, govore i klimatološki podaci.

U većem dijelu Dalmacije prosinac je klimatološki prosječno drugi najkišovitiji mjesec u godini, odmah iza studenog. To vrijedi za Šibenik (prosječna mjesečna količina oborine je 95 mm), Split (102.9 mm), Hvar (101.7 mm), Dubrovnik (139.8 mm)

Na sjevernom dijelu Jadrana (Rijeka, Senj) kao i na sjeveru Dalmacije (Zadar) prosinac je najčešće treći ili četvrti najkišovitiji mjesec u godini (iza jesenskih mjeseci). Slično je i u Lici (Gospić) te u višem gorju (Zavižan). U unutrašnjosti prosinac spada među sušnije mjesece. Tako je u Zagrebu (Grič) prosinac prosječno četvrti najsušniji mjesec u godini s 63.9 mm oborine.

„Rekordna prosinačka suša“ je proglašena meteorološkim događajem 2015. godine. A  u 2016. godini je događaj „Ekstremna prosinačka suša drugu godinu zaredom“ osvojio drugo mjesto u godišnjem izboru najvećih meteoroloških događaja.

Iako smo tek početku mjeseca, možemo već  utvrditi da ovogodišnji prosinac neće krenuti stopama svoja dva prethodnika. U najmanju ruku neće biti ekstremno suh. Već je 1. prosinca u 7 sati ujutro (oborina za prethodna 24 sata) na mnogim  postajama izmjereno barem malo oborine. Aktualna ciklona je, osobito na jugu Jadrana znatnije povećala količinu oborine. Tako je u Dubrovniku (jutros do 7 sati) u prosincu  već palo 65.8 litara kiše, što je tek malo manje od polovice mjesečnog prosjeka.

Izgledno je da, nakon što prva polovica tjedna protekne uz uglavnom suho i stabilno vrijeme, slijedeći vikend donijeti novu frontu i ciklonu, odnosno nove oborine. Time će biti zaključena tek prva dekada mjeseca.  Kakav će biti razvoj meteoroloških događanja početkom druge dekade, još uvijek je prerano, s većom pouzdanošću reći. Postoje naznake kod dijela prognostičkih modela da bi se trend ciklonalnog tj. oborinskog vremena mogao nastaviti i početkom druge dekade prosinca.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned