Tuesday, Jun. 2, 2020

(Prerani) topli dani

Autor:

|

22.03.2017

|

Kategorije:

(Prerani)  topli dani

Neuobičajena (iako ne i rekordna) ožujska toplina se u unutrašnjosti nastavila i danas.  Uz obilje sunčanog vremena danas su, prvi puta ove godine u Slavoniji temperature ponegdje prešle toplih 25°C.  Prema podacima DHMZ-a u Slavonskom Brodu je izmjereno 25.4°C. Apsolutni temperaturni maksimum za mjesec ožujak u Slavonskom Brodu je točno za 2°C viši od današnje maksimalne temperature i iznosi 27.4°C (23. ožujak 1977). Toplih 25°C je danas prijeđeno i u Gradištu gdje je izmjerena maksimalna temperatura od 25.2°C, a blizu je bio i Osijek sa 24.6°C.  U ostalim mjestima u nizinama unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 20 do 24°C.  Na Jadranu su najviše dnevne temperature imale veći raspon i kretale su se od 15°C na sjevernom dijelu do 20°C u Dalmaciji. Danas je na sjeveru Jadrana, te u Gorskom kotaru bilo i pretežno oblačno, ponegdje i uz slabu rosulju.

Dan u kojem najviša dnevna temperatura dosegne odnosno prijeđe 25.0°C naziva se u klimatologiji „topli dan“.  Prema klimatskim statistikama DHMZ-a  (www.klima.hr) topli dani su u Hrvatskoj u ožujku statistički ne pojavljuju, a vrlo su rijetki i u  travnju. Na Jadranu se prosječno u travnju tek ponegdje javi po jedan takav dan (Senj, Šibenik), a u nizinama unutrašnjosti u travnju se prosječno pojavi po jedan  ili najviše dva topla dana (Karlovac, Knin, Križevci, Osijek, Slavonski Brod).

Danas je na zagrebačkom Griču izmjerena maksimalna temperatura od 21.8°C, a jučer 22.5°C.  Pojava tako visoke maksimalne temperature je u odnosu na povijest mjerenja „uranila“ oko mjesec dana. Naime, prema meteorološkim podacima za čitavu povijest mjerenja (tj. za razdoblje od 1881.-2014.) srednji datum pojave prve temperature od 23°C je 21. travanj.  Današnji datum, 22. ožujak je srednji datum pojave prve temperature od 18°C. Prvi topli dan se na zagrebačkom Griču statistički može očekivati „tek“ 6. svibnja. (Podaci o maksimalnim i minimalnim temperaturama na Griču se vode još od 1881. godine).

slika

Podatke za Zagreb Grič analizirao i grafički prikazao Risto Marić

Naslovna slika: Morska idila u zalaz sunca…21.3.2017. M. Lošinj – Foto: Sandro Puncet Photos

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned