Thursday, Jul. 9, 2020

Prevrtljiva veljača: Dalmacija hladnija od unutrašnjosti

Autor:

|

11.02.2016

|

Kategorije:

Prevrtljiva veljača: Dalmacija hladnija od unutrašnjosti

Iza nas je  vrlo zanimljiv meteorološki dan. Meteo događaj dana svakako je „nalet pijavica“ nad Kvarnerom, a njemu smo posvetili i poseban članak.  Jaki konvektivni razvoj oblaka donio je tuču mjestimice na Kvarneru i u Istri.  U Dalmaciji je bilo kiše, a snijeg je opet zabijelio Mosor, a  u kasnim poslijepodnevnim satima snijeg se spustio i do Klisa.

Zanimljiva je i raspodjela temperatura. Jutro je u većem dijelu unutrašnjosti donijelo mraz. Minimalne temperature su se u nizinama kretale od -3 do 0°C, tek ponegdje je izmjereno  do 1°C. Mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Najhladnije je bilo u gorju (Zavižan -6°C)  i Lici ( Otočac -4°C). Danju se samo na Zavižanu najviša dnevna temperatura nije popela iznad 0°C. Izmjereno je najviših -2°C.   Na Jadranu su minimalne temperature imale vrijednosti od 1 do 7°C, a najtoplija je bila Palagruža  gdje se temperatura nije spuštala ispod 10°C.

Danju su uz  sunčana razdoblja u nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature posvuda porasle iznad 10°C. U Karlovcu, Ogulinu i Slavonskom Brodu je izmjereno i 13°C. Još malo toplije je bilo na  dijelu sjevernog Jadrana. Tako je u Malom Lošinju, Rabu i Senju izmjereno 14°C. Slično kao i na Kvarneru, i u unutrašnjosti je bilo razvoja oblaka, kao da smo u toplijem dijelu godine. Ipak, nevremena i oborina nije bilo.

Dalmacija je uz više gorje danas bila najhladnija u zemlji.  Tako je u Splitu najviša dnevna temperatura dosegnula tek 7°C, isto kao u Pargu u Gorskom kotaru. U Dubrovniku i Šibeniku je izmjereno 8°C, kao i u Gospiću.  Jednoznamenkaste najviše dnevne temperature (9°C) su izmjerene i u Komiži, Makarskoj i Lastovu.

U nastavku pogledajte današnje meteo prizore kakvi, osobito u unutrašnjosti nisu česti u ovo doba godine.

Tuča na Krku (14:30 sati) uz nagli pad temperaturesa 9 na -1 na sporednoj cesti od Cizica prema Omislju. – Foto: Martina Valković

Poslije nevere, zalazak i duga iz Crikvenice – foto: Dario Grubišić

Zalazak u Crikvenici – foto: Dalibor Jud

Snijeg na istočnom Mosoru, 11.2.2016.
Foto: Danica Buškain

Karojba (središnja Istra)  – foto: Luka Milevoj

slika

slika

Tuča u Motovunu – foto: Luka Milevoj

slika

Ljetni Cb nad Zagrebom – foto: Bruno Fantulin

Razvoj oblaka nad Kalnikom  i Bilogorom – foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned