Monday, May. 25, 2020

Prije fronte… i nedjelja s temperaturnim rekordom

Autor:

|

06.08.2017

|

Kategorije:

Prije fronte… i nedjelja s temperaturnim rekordom

Glavna meteorološka vijest nedjelje je dolazak hladne fronte koja će, osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu prekinuti ekstremni val vrućina koji traje od početka kolovoza. Ipak, vrućine su obilježile i prvu nedjelju u kolovozu, a i danas (već peti dan zaredom) nije izostao apsolutni temperaturni rekord.  Najviše dnevne temperature su duž većeg dijela Jadrana, te u unutrašnjosti Dalmacije i danas prelazile vrlo vrućih 35°C.

U Malom Lošinju danas je izmjerena najviša dnevna temperatura od 39.0°C. To je novi apsolutni temperaturni rekord, za 1.2°C više od dosadašnjeg rekorda starog samo dva dana. Naime, u petak 4, kolovoza je izmjereno tada rekordnih 37.8°C.  Do ovog kolovoza apsolutni temperaturni rekord za Lošinj je iznosio 37.6°C, tako da je u dva prethodna dana „popravljen“ čak za 2.4°C.

U Kninu je danas najviša dnevna temperatura porasla do 41.2°C. Tako je Knin u aktualnom toplinskom valu zabilježio rekordan niz od šest uzastopnih dana s najvišom dnevnom temperaturom jednakom ili višom od 40.0°C.  Do sada su, prema nama dostupnim podacima u povijesti meteoroloških mjerenja u Kninu zabilježena samo dva takva uzastopna dana (7. i 8. kolovoza 2013. kada je izmjereno 40.2°C i 40.8°C).

Pred frontalnih nestabilnosti je tijekom poslijepodneva i večeri bilo u zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, ali dojava o jačim nevremenima nije bilo. Oko 21 sat fronta je zahvatila zapadne obale Istre, a izraženije grmljavinsko nevrijeme se brzo širilo prema istoku i sjeveru  poluotoka. U središnjoj Istri ima i tuče. U samo sat vremena u Poreču je palo 36 litara kiše, Rovinju 25, Umagu 23, a Žminju 19 litara. S dolaskom fronte zapuhao je jak i olujan sjeverni vjetar uz brzi pad temperature. U Žminju je u kasno poslijepodne još bilo vrlo vrućih 35°C, a u 22 sata temperatura se spustila na 19°C.

Naslovna slika: satelitska snimka naoblake od 20 sati , 6.8.2017. sat24.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned