Friday, Jul. 10, 2020

Prije nove ciklone: Vruća nedjelja, tuča u Zagorju

Autor:

|

23.07.2017

|

Kategorije:

Prije nove ciklone: Vruća nedjelja, tuča u Zagorju

Vrućine i lokalna nevremena obilježila su dosta dana ovog ljeta, a slično je bilo i danas.   Nakon sunčanog jutra i prijepodneva poslijepodne je u zapadnim krajevima bilo nestabilnije.

Sredinom poslijepodneva jača oluja se razvila u središnjoj Istri oko Pazina te se potom premjestila prema Učki i potom raspala nad Kvarnerom. Za vrijeme grmljavinske oluje na obroncima Učke, oko Sisola je buknuo požar koji je brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod nadzor i ugašen.

Nestabilno je bilo i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Dijelove Hrvatskog Zagorja u kasnim poslijepodnevnim satima nedjelje zahvatilo je nevrijeme s tučom. Portal zagorje.com piše da je  oko 18 sati jaka tuča praćena olujnim vjetrom pogodila  područje Poznanovca, Zlatar Bistrice, Marije Bistrice, Konjščine, Bedekovčine, Mača i šire područje Sv. Križa Začretja.

Meteorološke postaje nisu zabiježile veće količine kiše. U Jagnić dolu (pljuska.com) palo je 14.2 mm kiše, dok je na još nekoliko postaja palo do 5 litara kiše. Od DHMZ postaja, u Krapini je palo 6 mm kiše.

Najviše dnevne temperature su i danas gotovo posvuda bile više od 30°C. U većini mjesta i na kopnu i na moru je izmjereno od 32 do 35°C. Najtopliji su bili  bio Slavonski Brod s 36.4°C i Gradište s 36°C. Vrlo vrućih 35°C je dosegnuto ili prijeđeno i u Karlovcu (35.6°C), Osijeku Klisa i Sisku (35.3°C), Splitu Resnik (35.2°C),  Kninu (35.1°C) i Osijeku Čepin (35.0°C).

Današnje nestabilnosti su uvod u izraženiju promjenu vremena u prvoj polovici slijedećeg tjedna. Promjenu donosi frontalni poremećaj u sklopu ciklone nad sjeverozapadom Europe koji će se tijekom ponedjeljka približiti našim krajevima. Nad sjevernom Italijom i Jadranom će se formirati sekundarni ciklonalni centar (ciklona Carmen).  Kiša bi trebala pasti i u Dalmaciji te barem djelomično ublažiti posljedice suše.

DHMZ je u sustavu Meteo alarma za čitavu unutrašnjost i sjeverni Jadran izdao narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena. Za nizinske krajeve Hrvatske te Dalmaciju vrijedi i „žuto“ upozorenje zbog toplinskog vala koji će i tijekom ponedjeljka donijeti temperature iznad 30°C.  Osvježenje i kratkotrajan prekid od vrućina stiže u utorak i srijedu, a potom će zadnji dani srpnja ponovno donijeti stabilnije vrijeme i povratak vrućina.

Marija Bistrica – foto: Zagorje.com

slika

slika

Poznanovec

slika

Konjščina

slika

Radarski prikaz oborina u 18 sati (DHMZ)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned