Saturday, Jul. 4, 2020

Prije stabilizacije vremena, još jedna fronta

Autor:

|

15.12.2017

|

Kategorije:

Prije stabilizacije vremena, još jedna fronta

I sredina prosinca prolazi uz vrlo promjenjive vremenske prilike. Nakon izražene južine, praćene olujnim jugozapadnim vjetrom i jugom koja je obilježila početak tjedna, njegova sredina je donijela tek manje zahlađenje. Tako su u srijedu najviše dnevne temperature u unutrašnjosti bile i za desetak stupnjeva niže od onih izmjerenih u utorak, kada su dosezale i 18 ili 19°C.  U gorju je palo samo par centimetara snijega.  Potom je opet brzo zajužilo tijekom četvrtka i petka, ispred novog frontalnog poremećaja koji se premješta preko naših krajeva.

Oborina je u ovom tjednu bilo svakodnevno. Tijekom četvrtka i u noći na petak je najobilnija kiša pala u Gorskom kotaru. Po podacima DHMZ-a o oborini u 24 sata (do petka, 15.12. u 7 sati) najviše kiše, čak 73 mm je palo u Crnom Lugu Risnjak. U protekla 4 dana u Crnom Lugu je palo 297 mm oborine, glavnina u obliku kiše. U Delnicama je tijekom četvrtka palo 38 mm kiše, na Plitvičkim jezerima 31 mm i Ogulinu 31 mm kiše.

Od dostupnih podataka  o količini oborine koja je pala do 19 sati (u zadnja 24 sata) izdvajamo Ogulin s 47 mm, Parg 28, Rijeka 24, Mali Lošinj 21, Pula aerodrom 20, Dubrovnik Ćiipi i Rab 18,  Gospić 17, Bilogora, Bjelovar i Puntijarka 16, Ploče 15.5, Karlovac, Rijeka Omišalj, Zagreb Grič i Pleso 15…

U petak poslijepodne i navečer nova  fronta je zahvatila sjeverni Jadran  i zapadne krajeve unutrašnjosti. Uz pritjecanje hladnijeg zraka u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti je kiša mjestimice prešla u snijeg.  Na sjevernom Jadranu je bilo i grmljavinskih pljuskova, a u riječkom zaleđu (područje Kukuljanovo) bilo je i tuče.

Zabilježimo i da je dan u Dalmaciji, osobito na splitskom području obilježio i jak i olujan jugozapadni vjetar.

Nakon što ispratimo i ovu frontu, novi tjedan donosi hladnije, stabilnije i osobito na Jadranu sunčanije vrijeme  uz buru.  Takvo vrijeme bi trebalo potrajati barem u radnom dijelu predstojećeg tjedna.

Mammatusi u Rugvici kraj Zagreba – foto: P. Božanović

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned