Saturday, Jul. 11, 2020

Prije zimske ciklone još malo proljeća na kraju klimatološke jeseni

Autor:

|

20.11.2015

|

Kategorije:

Prije zimske ciklone još malo proljeća na kraju klimatološke jeseni

Jugo na Jadranu, umjeren i jak jugozapadni vjetar u unutrašnjosti, te nagli pad tlak zraka najavljuju izraženu promjenu vremena koju nam ovog vikenda donosi ciklona Oto. Tlak zraka se  u sjeverozapadnim i središnjim  krajevima unutrašnjosti v večeras već spustio ispod 1000 mb. Tako je u Varaždinu u 22 sat  tlak zraka iznosio 997.2 mbara, što je pad od 21 mbara u zadnja 24 sata. U četvrtak u 22 sata tlak je iznosio 1018.2 mbara.

Iako uz dosta oblaka,  posljednji dan druge dekade studenog se pridružio dugom nizu iznadprosječno toplih dana.  Najviše dnevne temperature su, i na kopnu i na moru bile ujednačene i kretale su se u većini krajeva od 16 do 19°C. Najtopliji je bio Dubrovnik s najvišom dnevnom temperaturom od 19.8°C.   Zanimljivo je da je i temperatura mora u Dubrovniku i dalje 20°C, kao i na Mljetu, Hvaru i Komiži. Na sjeveru Jadrana je more pak hladnije, od 14°C (Crikvenica) do 17°C (Pula, Rovinj). Na Zavižanu je pak, u odnosu na  prethodne dane, danas bilo osjetno svježije s najvišom dnevnom temperaturom od 4.2°C.

Veći dio kopnene Hrvatske je u zadnjih mjesec dana (od 21. listopada do 20. studenog)  bio suh. Ciklona Nives je krajem listopada u središnjim i sjevernim kopnenim krajevima donijela tek neznatnu kišu, uglavnom manje   od 1 litre kiše. U Sisku  npr. tek 0.1 mm, Slavonskom Brodu 0.4 mm, Zagrebu (Grič)  0.5 mm. Na istoku Slavonije (Osijek, Gradište)  je bilo potpuno suho.  Zadnja kiša je u Gradištu pala 20. listopada i tada je izmjereno 19 litara.

Na Zavižanu je zadnja oborina (kiša) pala krajem listopada, 27.2 mm. Dosad je studeni bio potpuno suh. A prosječni studeni na Zavižanu donese najviše oborina u godini, čak 233.9 mm.   Ciklona Oto će ovog vikenda ublažiti oborinski manjak (i) na Zavižanu.  Nedjeljno će jutro osvanuti pod (debelim) snježnim pokrivačem. Zanimljivo, baš na datum najkasnije pojave prvog snježnog pokrivača u sezoni. Dosad je najkasniji datum pojave prvog  snijega na Zavižanu  baš 22. studeni. (iz 2008 godine).

Samo su prva dva dana ovogodišnjeg studenog na Zavižanu bila hladna s minimalnom temperaturom nižom od 0°C.  Prosjek od 18 hladnih dana u mjesecu tako neće biti dosegnut, ali bi mogao ipak biti dosegnut ili premašen prosjek od 7 studenih dana (dani u kojima i najviša dnevna temperatura ne prijeđe 0°C).  Izgledno je da će do kraja dana  i ledenih dana (minimalna temperatura ispod -10°C) biti više od prosječna dva.  Tako će zadnja dekada studenog djelomice „poništiti“ rekordnu toplinu u prvoj polovici mjeseca. Podsjetimo da je prvih 15 dana studenog bilo rekordno toplo s prosječnom temperaturom od  9°C.

U svoje prve dvije trećine studeni je u unutrašnjosti donio znatno više sunčanih sati od mjesečnog prosjeka. U Zagrebu je  tako već  bilo  120 sunčanih sati ovog studenog, što je i dvostruko više od prosjeka za cijeli mjesec.

Proljetne slike iz Gradišta, 20.11.2015.  foto: Ivan Baboselac

slika

slika

slika

slika

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned