Tuesday, Jun. 2, 2020

Prirodni fenomen: Timelapse slijevanja magle niz Kozjak (VIDEO)

Autor:

|

23.12.2015

|

Kategorije:

Prirodni fenomen: Timelapse slijevanja magle niz Kozjak (VIDEO)

Kalendarska zima počela je jučer, prosinac se bliži kraju, a zimskog vremena nema ni za “lijek”. Kako stvari stoje, to se neće promijeniti niti do kraja aktualne godine.

Stabilni ranozimski dani Dalmaciji su donijeli obilje sunca, a kada stabilna anticiklona dominira vremenom duže, kao posljednjih tjedana, pojavi se temperaturna inverzija. Temperatura zraka u pravilu pada s porastom nadmorske visine, no kod temperaturne inverzije, temperatura raste s visinom.

Vrh Biokova topliji i od dijela obale

Navest ćemo dva primjera jutros iz Dalmacije. Jutros je otoku kraj Sinja temperatura zraka bila -3 Celzijeva stupnja, a na vrhu Biokova, Svetom Juri, na 1762 metra nadmorske visine, čak +6°C. Inverzija se mogla primijetiti i na splitskom području. Primjerice meteorološka postaja na Zvjezdanom selu Mosor, na 700 metara nadmorske visine, u najhladnijem dijelu jutra mjerila je +7°C, a Žrnovnica, u podnožju Mosora na svega 30 metara nadmorske visine +4°C.

Temperaturne inverzije često rezultiraju maglom ili niskim oblačnim slojem, a jutros se magla osim u dijelovima Zagore javila i na Kozjaku. Veći dio prijepodneva trajalo je prelijevanje magle preko kozjačkih vrhova prema jugu, a pri tome je magla postupno nestajala na južnim padinama planine, jer se zrak u postupku spuštanja isušuje.

Ovaj prirodni fenomen snimio je Mijo Jaredić iz Kaštela. Timelapse je sniman u razdoblju od 75 minuta. Jedna fotografija snimljena je svakih 5 sekundi.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić