Saturday, Jul. 4, 2020

Problemi zbog kiše na riječkom području

Autor:

|

21.11.2016

|

Kategorije:

Problemi zbog kiše na riječkom području

Nakon još jedne izražene kišne epizode koja je šire riječko područje zahvatila na prijelazu iz nedjelje u ponedjeljak, ukupna količina kiše u Rijeci ovog se mjeseca popela na 439 mm. Tijekom nedjelje je (do 7 sati u ponedjeljak) palo ukupno 80.9 mm kiše. Time  je aktualna ciklona Rijeci u protekla tri dana donijela 197 mm kiše. Samo ta bi količina bila dovoljna da ispuni mjesečni prosjek za studeni (183 mm).  Izgledno je, budući se kiša očekuje i slijedećih dana i da će ovogodišnji studeni postati najkišovitiji studeni u povijesti meteoroloških mjerenja (0d 1948. godine). Rekord zasad drži studeni iz 2000. godine sa 482.6 mm. A apsolutni mjesečni rekord po količini oborine drži listopad iz 1998.  godine kada je palo 527 mm kiše.

U Crnom Lugu je tijekom nedjelje palo 59 mm kiše, čime se ukupna količina od aktualne ciklone popela na 329 mm. Još neke veće količine tijekom nedjelje su bile: Rijeka aerodrom 92.4, Kukuljanovo 74, Parg Čabar 66.7, Bakar 49..

Nakon što je u nedjelju navečer Platak premašio 1000 mm kiše, obilna kiša je nastavila i u noći na ponedjeljak, a padala je i tijekom dana.  Nakon što je ponedjeljak (do 23 sata) na Platku donio novih 98 mm kiše mjesečna količina je dosegnula 1140 mm.

Novi list piše o problemima u Rijeci zbog velike količine oborine: „  Zbog obilne kiše tijekom vikenda, a što je utjecalo na podizanje razine Rječine, poplavili su objekti u Ružićevoj ulici odnosno suteren Sportsko-rekreacijskog centra Sušak, zatim parkiralište, skladišni prostor i supermarket Trgovačkog centra Plodine. Vatrogasci su imali i tri manje intervencije ispumpavanja vode na Potoku, a pod vodom su bili – kako saznajemo od zapovjednika riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinka Mancea – tri manja podrumska prostora. Voda je prodrla u garažu Zagrad, jednu šahtu »izbilo« je na Škurinjama u Osječkoj ulici te je poplavio i stadion na Kantridi.“

Uz obilnu kišu na riječkom području i današnji dan u ostatku zemlje obilježava neuobičajeno toplo vrijeme za kasni studeni.   Najviše dnevne temperature su nerijetko dosegnule 20°C (Bjelovar, Hvar, Knin, Komiža, Ogulin, Rab, Senj, Šibenik) ili 21°C (Daruvar, Dubrovnik, Dubrovnik-aerodrom, Makarska, Ploče), a na Mljetu je izmjereno i 22°C.  Na jugu Jadrana (Hvar, Komiža, Dubrovnik, Lastovo) temperatura mora je 19°C.

Poplave u Rijeci: – foto: Goran Kovačić/PIXSELL Izvor: 24 sata

slika

slika

slika

Poplavljena Kantrida:

slika

slika

slika

FOTO: AK Kvarner

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned