Tuesday, Jul. 7, 2020

Prognoza vremena za božićni tjedan

Autor:

|

20.12.2016

|

Kategorije:

Prognoza vremena za božićni tjedan

Fotografija s Bilogore (Mirko Hanžeković)

Mnogi se pitaju kakvo nas vrijeme očekuje u blagdanskom tjednu u kojega smo zakoračili. Snijeg je vjerojatno najiščekivanija vremenska pojava u ovom dijelu godine, no ni klimatološka statistika, a još manje prognostičke karte, ne idu u prilog onima koji žele doživjeti snježne pahulje u dane Božića.

Postaje jasno da će ovogodišnji prosinac biti sušan mjesec. U prve dvije trećine mjeseca u većem dijelu Hrvatske su pale tek simbolične količine oborina, a ponegdje su i potpuno izostale. Takav će se tip vremena nastaviti do daljnjeg.

JADRAN:

U utorak će u većini krajeva biti pretežno sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku i suho. Više oblaka nad otvorenim morem gdje još ponegdje može pasti malo kiše. Na moru će puhati umjereno do jako jugo, na većem dijelu obale i otoka slab do umjeren levant, a na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 16°C na jugu Dalmacije.

Srijeda donosi pretežno sunčano vrijeme. Na većem dijelu Jadrana puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita povremeno jaka. Jugo će se zadržati još samo na otvoreno moru južne Dalmacije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 16°C na jugu Dalmacije.

Pretežno vedro vrijeme očekuje nas u četvrtak. Veći dio dana puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak, koji na moru popodne može biti umjeren, a u dijelovima Dalmacije moguća je i bezvjetrica. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 9°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

Pretežno vedro vrijeme prevladavat će tijekom petka. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, u Dalmaciji jutro i navečer slaba bura, danju bezvjetrica ili slab vjetar promjenjivih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

Niti u dane vikenda neće doći do promjene vremenskih prilika. Stabilna anticklona podržavat će stabilno vrijeme. Subota će biti pretežno vedra. Samo je ponegdje u zaobalju moguća magla u jutarnjim satima. Navečer je na sjevernom Jadranu moguće umjereno naoblačenje. Noću uglavnom slaba bura, danju bezvjetrica ili slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 14°C na jugu Dalmacije.

U Badnjoj noći u Dalmaciji će prevladavati vedro. Samo je ponegdje u zaobalju mogla magla. Na sjevernom Jadranu uz promjenjivu naoblaku samo ponegdje može biti koje kišne kapi. Bit će tiho. Temperature u zaobalju oko nule, a uz obalu i na otocima većinom 5 do 10°C.

nedjelju, na Božić, bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho. Prema današnjim prognostičkim materijalima, ujutro na sjevernom Jadranu ponegdje može pasti vrlo malo kiše. Puhat će većinom slab sjeverozapadnjak, a temperature se neće bitno mijenjati u odnosu na prethodne dane.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak u nizinskom dijelu unutrašnjosti većinom tmurno, mjestimice i maglovito. Moguća je slaba rosulja koja se može smrzavati na tlu i uzrokovati poledicu. Poslijepodne su samo ponegdje moguća kraća sunčana razdoblja. U višem gorju suho, djelomično sunčano i malo toplije. Vjetar većinom slab jugoistočni, a najviša temperatura zraka od -3 do 1°C, u višem gorju toplije.

I u srijedu u nizinskom dijelu unutrašnjosti većinom tmurno, mjestimice i maglovito. Moguća je slaba rosulja koja se može smrzavati na tlu i uzrokovati poledicu. Poslijepodne su ponegdje moguća kraća sunčana razdoblja. U višem gorju suho, sunčanije i toplije. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, a najviša temperatura zraka od -3 do 1°C, u višem gorju toplije.

U četvrtak i petak i dalje uglavnom suho i stabilno, a temperatura će uvelike ovisiti o količini  sunca. Jutra će biti hladna uz mraz i mjestimičnu maglu. Postoji šansa za neke slabe oborine, ali je ta mogućnost vrlo mala, više kao slabo inje ili snježna izmaglica u slučaju magle. Ujutro će temperatura biti oko -5, možda ponegdje i malo niža, a danju oko nule, uz više sunca malo toplije. Vjerojatno će u gorju biti toplije i sunčanije nego u nizinama.

U subotu, na Badnjak, suho i djelomično sunčano. U nizinama mjestimice magla, osobito ujutro i prijepodne. Jutarnja temperatura zraka od -7 do -1, a najviša dnevna između 0 i 5 Celzijevih stupnjeva.

Na sam Božić vjerojatno ostaje suho, tek prema kraju dana ponegdje uz mogućnost za slabe oborine. Hladnoća će malo popustiti.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov