Saturday, Jul. 4, 2020

Proljetna prva ožujska subota: Jugo, u Slavoniji do 22°C

Autor:

|

04.03.2017

|

Kategorije:

Proljetna prva ožujska  subota:  Jugo, u Slavoniji do 22°C

Prvu ožujsku subotu obilježila je iznadprosječna toplina i te jako i  olujno jugo na Jadranu i jak jugozapadni i južni vjetar u unutrašnjosti. Kasnoproljetnom ugođaju pridonijelo je i sunčano vrijeme u većem dijelu unutrašnjosti te u Dalmaciji u prvom dijelu dana.  U Dalmaciji je jako i olujno jugo prijepodne bilo praćeno i potpuno vedrim vremenom, što nije čest slučaj.

Ujutro je ponegdje u Slavoniji i Lici bilo slabog mraza. U Slavonskom Brodu je izmjerena minimalna temperatura od -0.8°C, a u Gospiću -0.1°C.  U ostalim kopnenim krajevima je izmjereno od 0 do 6°C, a na Jadranu od 9 do 12°C. Danju su, osobito na istoku i jugu zemlje, uz pretežno sunčano vrijeme temperature brzo rasle. Tako je u Slavonskom Brodu u podne već izmjereno 18°C, što je za gotovo 19°C više od temperature u 7 sati ujutro. Poslijepodne je temperatura još porasla, pa je najviša dnevna dosegnula 22.4°C.  Prava proljetna toplina je vladala i u ostalim nizinskim kopnenim krajevima, uz najviše dnevne temperature od 19 do 22°C.  Na Jadranu je izmjereno od 14°C u oblačnoj Rijeci do 19°C u Senju, Makarskoj i Pločama.

Malo svježije se zadržalo u najvišem  gorju. Tako je na Zavižanu najviša dnevna temperatura dosegnula 5.2°C, što je iznad prosjeka za početak ožujka. Na Zavižanu je večeras izmjereno 70 cm snježnog pokrivača.

Više oblaka je od jutra bilo na sjeveru Jadrana i u gorskim krajevima, a  poslijepodne i navečer se naoblačenje širilo i prema istoku i jugu zemlje.  Sa zapada se približava novi frontalni poremećaj, a u kasnim poslijepodnevima i večernjim satima je na sjeveru Jadrana počela i kiša, a bilo je i grmljavine. Do 21 sat je na otoku Susku palo 16 mm kiše, a u Žminju 14 mm.

Olujno “marčano” jugu , Zablaće – video : Photo Captain

Split – foto: Karlo Repac

slika

slika

Jugo i vedrina u Splitu – foto: Damir Jerkov

slika

slika

Maksimalne temperature 4.3.2017. – pljusak.com

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned