Saturday, Aug. 8, 2020

Proljetna ravnodnevnica: Kalendarsko proljeće počinje u zimskom ugođaju

Autor:

|

20.03.2018

|

Kategorije:

Proljetna ravnodnevnica: Kalendarsko proljeće počinje u zimskom ugođaju

U utorak, 20. ožujka,  u 17 sati i 15 minuta  nastupila je    proljetna ravnodnevnica.  Na sjevernoj Zemljinoj polutci  tada je počelo  astronomsko (kalendarsko) proljeće, a na južnoj jesen.

Ravnodnevnica (ekvinocij) je točka na nebeskoj sferi gdje ekliptika (ravnina kojom se Zemlja giba oko Sunca) presijeca nebeski ekvator. Budući da ekliptika presijeca nebeski ekvator u dvije točke, postoje i dva ekvinocija – proljetni (oko 21.ožujka) i jesenji (oko 23.rujna). Za proljetnog i jesenjeg ekvinocija Zemljanima Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi na zapadu. U oba slučaja dan i noć traju jednako dugo, tj. 12 sati. Sunčeve zrake pod pravim kutom obasjavaju Zemljin ekvator. Astronomsko će proljeće potrajati sve do ljetnog solsticija koji nastupa 21. lipnja, u 11 sati i 7 minuta.

U školskim udžbenicima se često navodi da proljetna ravnodnevnica nastupa 21. ožujka. Zadnji   puta to se je  dogodilo  2007. godine. Zanimljivo je da će ponovno tek 2102. godine proljetna ravnodnevnica nastupiti 21. ožujka (u 00:35 sati po UTC vremenu, kod nas će biti 01:35 sati).  U drugoj polovici 21. stoljeća često će proljetna ravnodnevnica nastupiti i 19. ožujka. Prvi puta će se to dogoditi 2044. godine (u 23:19 po UTC vremenu). Tada  će kod nas ipak biti 20. ožujak (00:19 sati). Četiri godine kasnije, proljetna ravnodnevnica će i kod nas nastupiti na datum 19. ožujka (u 22:33 UTC tj. u 23:33 po srednjeeuropskom vremenu).

A prijelaz iz kalendarske zime u proljeće je protekao u „smjeni“ dviju ciklona. Ciklona koja je proteklih dana u mnogim krajevima, osobito unutrašnjosti donijela zimski ugođaj je odmaknula na istok, a sa zapadnog Sredozemlja se već približava nova.

Posljednje jutro kalendarske zime je osvanulo pod snježnim pokrivačem u čitavoj unutrašnjosti. U nizinama je njegova visina i dalje uglavnom jednoznamenkasta. Spomenimo Varaždin s 10 cm snijega u 7 sati ujutro. U Gorskom kotaru i Lici ga ima do 28 cm, a na Zavižanu je jutros izmjereno 223 cm debeo snježni pokrivač.  Prije godinu dana, na početku proljeća ga je bilo na Zavižanu 78 cm. Podsjetimo da je prije pet godina, 21. ožujka 2013 na Zavižanu  bilo izmjereno 322 cm snijega, što je postao i ostao apsolutni rekord u povijesti  mjerenja (1954. godine).

Tijekom dana je u unutrašnjosti povremeno padao slab snijeg, a snježnih pahulja je rano ujutro bilo i ponegdje na sjeveru Jadrana.

Spomenuta nova ciklona sa Sredozemlja donijet će prvog punog  proljetnog dana pravi zimski ugođaj uz snijeg u kopnenim krajevima i gorju, a snježnih pahulja će biti i na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana. Zimski ugođaj će upotpuniti i prva ovogodišnja marčana bura, dok će samo na jugu Jadrana puhati jugo.

Naslovna slika: Stiglo proljeće u Osijek  19.03.2018.  Foto: Anamarija Gašo

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned