Tuesday, Jun. 2, 2020

Proljetna ravnodnevnica

Autor:

|

20.03.2016

|

Kategorije:

Proljetna ravnodnevnica

U nedjeljno jutro, 20. ožujka,  u 5 sati i 31 minutu nastupila je  proljetna ravnodnevnica.  Time je na sjevernoj Zemljinoj polutci započelo astronomsko (kalendarsko) proljeće, a na južnoj jesen.

Ravnodnevnica (ekvinocij) je točka na nebeskoj sferi gdje ekliptika (ravnina kojom se Zemlja giba oko Sunca) presijeca nebeski ekvator. Budući da ekliptika presijeca nebeski ekvator u dvije točke, postoje i dva ekvinocija – proljetni (oko 21.ožujka) i jesenji (oko 23.rujna). Za proljetnog i jesenjeg ekvinocija Zemljanima Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi na zapadu. U oba slučaja dan i noć traju jednako dugo, tj. 12 sati. Sunčeve zrake pod pravim kutom obasjavaju Zemljin ekvator. Astronomsko će proljeće potrajati sve do ljetnog solsticija koji nastupa 21. lipnja, 35 minuta nakon ponoći.

U školskim udžbenicima se često navodi da proljetna ravnodnevnica nastupa 21. ožujka. Zadnji  se je  puta to dogodilo  2007. godine. Zanimljivo je da će ponovno tek 2102. godine proljetna ravnodnevnica nastupiti 21. ožujka (u 00:35 sati po UTC vremenu, kod nas će biti 01:35 sati).  U drugoj polovici 21. stoljeća često će proljetna ravnodnevnica nastupiti i 19. ožujka. Prvi puta će se to dogoditi 2044. godine (u 23:19 po UTC vremenu). Tada  će kod nas ipak biti 20. ožujak (00:19 sati). Četiri godine kasnije, proljetna ravnodnevnica će i kod nas nastupiti na datum 19. ožujka (u 22:33 UTC tj. u 23:33 po srednjeeuropskom vremenu).

A prvi dan kalendarskog proljeća je donio obilje sunčanog i ugodno toplog vremena. Kao i u zadnjih nekoliko dana kalendarske zime na vrijeme je utjecala anticiklona. Prvo proljetno jutro je u Gorskom kotaru, Lici, unutrašnjosti Istre i te mjestimice u nizinama unutrašnjosti donijelo i mraz .  U Bednji i Crnom Lugu se temperatura spustila do -3°C, u Gospiću i Otočcu je izmjereno -2°C, u Pazinu, Delnicama, Plitvici jezerima i  Slunju -1°C.  U nizinama unutrašnjosti je izmjereno od 0 do 4°C, a na Jadranu od 5°C u Puli do 12°C u Dubrovniku.

Najviše dnevne temperature su bile prilično ujednačene, i na moru i na kopnu i kretale su se od 16 do 18°C u većini krajeva. Najtoplije je bilo u Karlovcu i Sisku sa 19°C. Najsvježiji je bio Zavižan s maksimalnom temperaturom od 3.4°C.  Prvu proljetnu večer Zavižan je dočekao sa 79 cm snijega. Podsjetimo da je prije tri godine, 21. ožujka 2013 na Zavižanu izmjereno 322 cm snijega, što je apsolutni rekord u povijesti  mjerenja (1954. godine).

Stabilno i sunčano vrijeme neće se nastaviti i slijedećih dana. Prvi dio novog tjedna na vrijeme će djelovati sredozemna ciklona (Ivan), koja će sredinom tjedna u gorju donijeti i snijeg, a na Jadranu i drugu marčanu buru.

Naslovna slika: Željko Idžotić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned