Thursday, Jul. 2, 2020

Proljetni travanjski vikend između dvije fronte

Autor:

|

08.04.2018

|

Kategorije:

Proljetni travanjski vikend između dvije fronte

Prvi puni travanjski vikend donio je u cijeloj zemlji obilje sunčanog vremena i ugodnu proljetnu toplinu.  Samo je tijekom subote  u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti te na istoku Slavonije zbog kruženja manje količine vlažnog zraka ponegdje palo  i vrlo malo kiše.

Više kiše je palo tijekom četvrtka 5. travnja kada se preko naših krajeva premještao frontalni poremećaj.   U većini mjesta je ipak izmjerena jednoznamenkasta količina kiše,  uglavnom do 5  litara na kvadratni metar. Malo više kiše je taj promjenjivi i nestabilni četvrtak donio ponegdje na sjeveru Jadrana ( Bakar i Kukuljanovo 21 mm, Rijeka 14.8 mm..), u sjeverozapadnim i središnjim krajevima (Varaždin  23.5 mm, Zagreb aerodrom 11 mm…) te u dijelu Dalmacije (Lastovo 13.6 mm, Split 12.2 mm…).

Tijekom petka i subote najviše dnevne temperature su dosezale i prelazile 20°C uglavnom u Dalmaciji i ponegdje na sjeveru Jadrana, dok su se u kopnenim krajevima kretale od 14 do 17 ili 18°C.

U jutarnjim satima je slabog mraza bilo mjestimice u gorskim krajevima, kao i u unutrašnjosti Istre (Gospić -0.4°C, Pazin 0.2°C).  U kopnenim krajevima je bilo i kratkotrajne jutarnje magle.

Nedjelja je gotovo posvuda donijela najviše dnevne temperature iznad 20°C (stupanj ili dva manje je izmjereno mjestimice na Jadranu). Najtoplije je bilo u unutrašnjosti Dalmacije (Knin 24.8°C) te na istoku Slavonije (Gradište 24.7°C, Osijek 24.2°C). Spomenimo i Metković s 25.5°C u 14 sati. U većini krajeva unutrašnjosti su izmjerene temperature od 21 do 24°C, a na Jadranu od 19 do 23°C.

Snijega ima samo u najvišem gorju. Na velebitskom Zavižanu je u nedjelju ujutro izmjereno 183 cm snježnog pokrivača.  U prvih 8 dana travnja visina snježnog pokrivača na Zavižanu smanjila za 19 cm.

Ipak, stabilno sunčano vrijeme neće dugo potrajati.  Nova fronta će u ponedjeljak donijeti kišu, grmljavinu i pljuskove.

Vinkovci, 6.4.2018. – foto: Irena Maroš

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned