Thursday, Jul. 16, 2020

Proljetno lice veljače

Autor:

|

17.02.2019

|

Kategorije:

Proljetno lice veljače

Veljača ove godine još nije pokazala svoje prevrtljivo lice.   Nakon sredozemne ciklone koja je na samom početku mjeseca donijela  veću količinu kiše dijelu sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, uslijedila je na početku druge dekade još jedna brza fronta. Donijela je lokalno obilniju kišu u Gorskom kotaru, a malo snijega je palo uglavnom u gorju.  U noći od nedjelje 10. na ponedjeljak 11. veljače u Gorskom kotaru je, po drugi puta ove veljače pala obilnija kiša. Neke količine izmjerene tog ponedjeljka ujutro  su bile: Begovo Razdolje 97 mm, Crni Lug Risnjak 61 mm, Delnice 56 mm, Parg Čabar 32 mm… U ostalim je krajevima kiše bilo manje (Bednja 21 mm, Krapina 20 mm…). Tog jutra je u sjeverozapadnim krajevima nakratko padao i snijeg, pa je u Bednji izmjeren 1 cm snijega. Tijekom ponedjeljka je palo još malo kiše u većem dijelu zemlje, a u višem gorju je palo i do desetak centimetara novog snijega.

S odmicanjem fronte i ciklone na jugoistok, tijekom središnjeg dijela veljače je ojačala anticiklona nad europskim kopnom. Na Jadranu je puhala bura, ali većih problema zbog nje nije bilo. Bura je ipak brzo oslabila, i kraj druge dekade veljače obilježava stabilno, sunčano i iznad prosječno toplo vrijeme.

Na zimu ipak podsjeća jutarnji mraz u  kopnenim krajevima te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.   Najniže temperature od -6°C su u nedjeljno jutro 17. veljače izmjerene u Slavonskom Brodu, Otočcu, Sinju i Gospiću.  U Karlovcu, Daruvaru i Kninu je izmjereno -4°C, dok je u ostalim mjestima unutrašnjosti uglavnom bilo od -3°C do -1°C.  U višem gorju je minimalna jutarnja temperatura bila pozitivna (Zavižan 1.0°C, Puntijarka 3.6°C). Na Jadranu su izmjerene vrijednosti od 1°C (Ploče) do 8.5˛C (Lastovo).

Danju su uz obilje sunčanog vremena temperature brzo rasle, pa su najviše dnevne temperature posvuda bile dvoznamenkaste. Na Zavižanu je danas najviša dnevna temperatura porasla do 11.9°C, a jučer (subota 16. veljače) je iznosila 7.0°C.  Zadnji puta je na Zavižanu toplije bilo još sredinom studenog (14.11.2018 je izmjereno 7.7°C), odnosno na početku studenog (3.11.2018. je izmjereno 15.0°C).  U nedjeljno jutro je n Zavižanu izmjereno 60 cm snježnog pokrivača. Snijega (2 cm) ima službeno samo još na Sljemenu.

Na Lastovu je najviša dnevna temperatura danas iznosila 12.5°C, tako da je njen dnevni hod bio samo 3.9°C, što je najmanja dnevna amplituda u Hrvatskoj.  U Slavonskom Brodu je nakon jutarnjih -6.0°C danju temperatura bila viša za gotovo 21°C i porasla je do 14.9°C.  Slično je bilo u Pazinu (od -2.8°C na 18.8°C) i Kninu (-3,5°C na 18.9°C). U Gospiću je porast bio još i malo veći: od jutarnjih -5.6°C na poslijepodnevnih 17.6°C.

Knin i Pazin su s gotovo 19°C danas bili najtopliji u Hrvatskoj. Današnje maksimalne temperature zraka u nekim mjestima su za 2 do 4°C bile niže od apsolutnih temperaturnih rekorda za mjesec veljaču.  Za Knin  je apsolutni temperaturni rekord za mjesec veljaču 22.3°C, za Pazin 23.0°C, za Gospić 20.1°C, a za Zavižan 13.8°C.

Jaglaci na Ravnoj Gori – foto:  Marko Možar, 16.2.2019.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned