Friday, May. 29, 2020

Promjenjiv utorak: Obilna kiša na sjeveru Istre

Autor:

|

25.08.2015

|

Kategorije:

Promjenjiv utorak: Obilna kiša na sjeveru Istre

Uz vrućine, ovogodišnje ljeto je donijelo i veliki broj nestabilnih dana s čestim grmljavinskim pljuskovima. Tako je i posljednji utorak u kolovozu donio promjenjivo vrijeme zbog pritjecanja vlažnog i nestabilnog zraka u sklopu plitke ciklone i frontalnog poremećaja.

U ranim jutarnjim satima mnoge stanovnike Zagreba i okolice je probudila jaka grmljavina, a izraženijih pljuskova i grmljavine bilo je tijekom jutra i prijepodneva i na sjeveru Istre.  To područje je i poslijepodne  zahvatio jači pljusak, pa je danas pala vrlo obilna kiša.  U Roču (www.pljusak.com) danas je palo čak 75.6 litara kiše, od čega je samo tijekom poslijepodnevnog pljuska u jednom satu palo tridesetak litara kiše. Ukupno je u kolovozu u  Roču palo 149.6 litara kiše. I buzetske postaje sa mreže pljusak.com bilježe velike količine kiše danas:  Sveti Martin 70.8 litara (ukupno u kolovozu 194.2), a postaja Srednja škola Buzet 61.6 litara (158.7 u kolovozu).  Na zagrebačkom području je najviše kiše palo na postaji Dubec, 25 litara.  Pljuskova i grmljavine danas je mjestimice bilo i u Dalmaciji, i uz obalu i u unutrašnjosti.

Od DHMZ postaja, prema večerašnjim podacima (do 20 h) najviše kiše je palo u Pazinu 34 mm, slijedi Zagreb Maksimir 15,  Parg 13, Zagreb Grič 12, Rijeka 11 mm…

Najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti imale vrijednosti do 25 do 28°C, a na Jadranu od 28 do 30°C. U nekoliko mjesta je izmjereno i 31°C (Šibenik, Lastovo, Komiža, Palagruža), Najtopliji je, prema večerašnjim podacima bio Knin sa 31.5°C.

Naslovna slika: Jutarnji pljusak nad Rijekom snimljen iz Opatije – foto: Filip Radan

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned