Friday, Jul. 3, 2020

Promjenjivi početak travnja

Autor:

|

02.04.2018

|

Kategorije:

Promjenjivi početak  travnja

Travanj, središnji mjesec klimatološkog proljeća i ove godine na svom početku donosi promjenjive vremenske prilike.  U noći na prijelazu iz ožujka u travanj, na stražnjoj strani ciklone koja je tijekom subote donijela obilnije oborine, je došlo do pritjecanja hladnijeg zraka pa je snijeg zabijelio sve planine i brda Dalmatinske zagore, ali i obalne planine Mosor i Biokovo. Na Biokovu se u nedjeljno jutro temperatura spustila na -3°C. Kiša je prvo prešla u tuču, a potom u obilan snijeg. Najviše snijega je u noći od subote na nedjelju palo na Dinari i Kamešnici. Na Dinari je palo  više od 20 centimetara novog snijega. Kratkotrajno je u noći na nedjelju snijeg padao i u nižim područjima Zagore.

Snijeg je ovog vikenda padao i u višim dijelovima Velebita. Nakon što se je  u subotu 31. ožujka visina snježnog pokrivača, nakon dužeg vremena spustila ispod 2 metra (izmjereno j 196 cm), nedjeljno jutro je na meteorološkoj postaji Zavižan osvanulo s 202 cm snijega. Tijekom subote je inače na Zavižanu palo čak 60.1 mm oborine,  glavnina je ipak bila u obliku kiše. Nakon što je u nedjelju palo novih 12.8 mm oborine, visina snježnog pokrivača u ponedjeljak, 2. travnja se još malo povećala. Izmjereno je 206 cm snijega.

Nedjelja, prvi dan travnja je donijela vrlo nestabilno vrijeme uz česte pljuskove, lokalno i tuču. Ipak, većih količina oborine nije bilo. Uz spomenuti Zavižan samo je još u Kninu palo više od 10 mm oborine, odnosno palo je 11.5 mm kiše. Tek na još  par postaja DHMZ-a je palo od 5 do 8 mm (Šibenik, Metković, Zadar aerodrom, Ploče).

Ponedjeljak, drugi dan travnja je protekao uz stabilnije vremenske prilike i obilje sunčanog vremena. Ujutro je slabog mraza bilo u gorskim krajevima (Gospić -1.6°C, Zavižan -1.0°C, Parg -0.7°C). Mraza je bilo i u Bednji i Sinju (-1°C).  U nizinama unutrašnjosti su minimalne temperature imale vrijednosti od 1 do 6°C, a duž obale od 6 do 9°C. Na travanjskom suncu najviše dnevne su se na moru kretale od 15 do 17°C, a u kopnenim krajevima su dosezale i 19°C (Sisak, Karlovac, Zagreb Grič).

Ipak, stabilno vrijeme neće dugo potrajati. Jugozapadnjak i  jugo koje će jačati tijekom utorka najavljuju novu kišnu epizodu sredinom tjedna, osobito u četvrtak. Nakon toga je izgledan sunčaniji i topliji vikend.

Zimski Uskrs na Dinari – 1.4.2018.

Duga nad Splitom, 1.4.2018. – foto: Jurica Galić Juka

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned