Sunday, Jul. 5, 2020

Promjenjivi utorak

Autor:

|

04.04.2017

|

Kategorije:

Promjenjivi utorak

Nakon dužeg stabilnijeg i suhog razdoblja travanj je danas  pokazao svoju poznatu promjenjivu stranu. Podsjetimo se da smo posljednju ciklonu ispratili krajem prvog ožujskog tjedna i od tada je uglavnom prevladavalo suho i stabilno, te iznadprosječno toplo vrijeme. Tek mjestimičnih, kratkotrajnih i  slabih oborina je bilo početkom druge i  sredinom treće dekade ožujka.  U većini krajeva je posljednjih gotovo trideset dana bilo potpun suho.

Atmosfera je danas nad našim krajevima bila nestabilnija zbog kruženja vlažnog zraka u sklopu ciklone koja se preko juga Italije premješta nad jugoistok. Tlak zraka u našim krajevima je malo povišen i u večernjim se satima utorka kreće od 1016 do 1018 hPa. Od sredine dana i osobito poslijepodne i navečer u mnogim je krajevima, i na kopnu i na moru uz jači razvoj oblaka bilo pljuskova i grmljavine. Ponegdje je kratkotrajno padala i tuča. Ipak, u većini krajeva je palo malo kiše. Po podacima s mreže pljusak.com najviše je kiše palo u mjestu Tribalj (zaleđe Crikvenice), 25 mm. Još na nekoliko postaja u Dalmaciji je izmjereno (do 22 sata) više od 10 mm kiše: Kaštel Gomilica 20 mm, Hrvace 18, Sinj 17, Borak i Korčula 14, Makarska, Hvar 11 i Vid 11..Na kopnu je najviše palo u Jastrebarskom 8.4 mm. Po večeras dostupnim podacima DHMZ-a najviše kiše je palo u Pargu , 21 mm. Slijede Makarska sa 13 mm, Split 9, Hvar 7, Knin 5 mm…

Najviše dnevne temperature su u rano poslijepodne na dijelu  sjevernog Jadrana još bile visoke, pa je tako u Rijeci izmjereno 24.8°C, au Omišlju 24.6°C, Senju 23°C, a u Pazinu 22.8°C. Grmljavinski pljusak je u Rijeci u sat vremena snizio temperaturu za gotovo  7°C, pa je u 15 sati izmjereno 18°C. U ostalim krajevima su se najviše dnevne temperature kretale od 15°C do 21°C. Zanimljivo je da je u  Dubrovniku danas izmjerena  maksimalnom temperaturom od 14.7°C, kao i na Puntijarci.

Naslovna slika: Prikaz udara munja tijekom utorka (do 20:30 sati)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned