Saturday, Aug. 8, 2020

Promjenjivo lice travnja: na Zavižanu 15 cm snijega

Autor:

|

19.04.2016

|

Kategorije:

Promjenjivo lice travnja: na Zavižanu 15 cm snijega

Travanj je danas pokazao svoju poznatu, promjenjivu  proljetnu stranu.  Preko naših krajeva se premještala  hladna fronta koja je donijela osjetno hladniji zrak.  Fronta je ujutro  i prijepodne zahvatila sjeverni Jadran i zapadne krajeve unutrašnjosti te se tijekom dana brz širila prema istoku i jugu zemlje.  Po podacima DHMZ-a najviše je oborina  je palo u Senju 29 mm. Slijede Zavižan sa 25 mm, Ogulin 13, Gospić 10.3,  Karlovac 10, Pazin 9, Slavonski Brod i Zagreb Pleso 8..

Podaci o oborini sa mreže automatskih postaja pljusak.com:  Senj 28.2, Stajnica 20.1, Žminj 18.3, Rovinj 17.4, Saborsko 17.1, Oštarije 17.0, Nova Gradiška 15.0—,

Prolazak fronte je bio praćen i grmljavinom, mjestimice i tučom (Zavižan, Makarska). Najviše grmljavine je bilo u Lici te u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji.  Zanimljivo je da je u unutrašnjosti Dalmacije bilo i pljuskova snijega (okolica Muća).

Iako travanjski snijeg u planinama nije neuobičajena pojava, nakon što je u prvoj polovici travanj donio niz dana s temperaturama primjerenima ljetu, danas je na Zavižanu palo 15 cm snijega.  Snijeg je zabijelio i više predjele Like.

Po podacima DHMZ-a u prosječno u travnju na Zavižanu bude 11 dana sa snijegom.  Današnji snježni pokrivač je prvi u travnju nakon 8. travnja kada su se na meteorološkoj postaji Zavižan otopili i posljednji centimetri snijega iz aktualne, ne osobito snježne zime.

Temperature zraka su u odnosu na one od jučer i prethodnih dana znatno pale, osobito u Gorskom kotaru i lici te u Slavoniji. Tako su u rano poslijepodne u Lici temperature bile i do 16°C niže nego one izmjerene u isto vrijeme dan ranije. U 11 sati je tako na Zavižanu izmjereno 0°C, a istovremeno je u Šibeniku bilo 24°C. U 14 sati na Zavižanu je bilo -1°C, a u Metkoviću ljetnih 25°C.

Raspon današnjih maksimalnih temperatura u zemlji je vrlo velik.  Kreće se od 0°C na Zavižanu do 25°C u Šibeniku.  Tih 25°C je u Šibeniku dosegnuto prijepodne, dok je s prolaskom fronte i okretanjem vjetra na  buru temperatura poslijepodne i navečer  znatno pala. U 21 sat je u Šibeniku izmjereno 12°C.  U nizinama unutrašnjosti maksimalne dnevne temperature su se kretale od 10°C u Daruvaru do 15°C u Gradištu, a na Jadranu od 14°C u Senju do spomenutih 25°C u Šibeniku.

  Bura u Novom i Smokvici, 19.4.2016. – Foto: Goran Gajić

Fronta je stigla do Makarske, pogled iz Brela, 19.4.2016.
Foto: Nikola Ursić

Nakon burnog dana, vedri zalazak, Crikvenica
Foto: Dario Grubišić

U Zagori je bilo pljuskova snijega, okolica Muća. – foto: faul/Crometeo forum

slika

Kamensko kod Donjeg Lapca..oko 1180mnv

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned