Saturday, Jul. 4, 2020

Prva listopadska kiša: U Malom Lošinju u nekoliko sati palo 103 mm

Autor:

|

04.10.2017

|

Kategorije:

Prva listopadska kiša: U Malom Lošinju u nekoliko sati palo 103 mm

Stabilno vrijeme koje je obilježilo kraj rujna i prvi dan listopada nije dugo potrajalo. Nakon, u mnogim mjestima ekstremno kišovitog rujna nije dugo trebalo čekati niti na prve listopadske kiše. Tijekom ponedjeljka 2. listopada i u noći na utorak preko naših se krajeva brzo premještala fronta koja je barem malo kiše dala u većini krajeva.

Na dijelu sjevernog  Jadrana fronta je donijela i veće količine  kiše. Najviše, čak 103 litre kiše na kvadratni metar palo je u Malom Lošinju. Sva je ta kiša pala u noći od ponedjeljka na utorak. Tako je prošle noći u Malom Lošinju, u samo nekoliko sati  pala gotovo prosječna mjesečna količina kiše od 112.4  litre.  Samo je studeni sa prosječnih 128 mm kišovitiji mjesec u Malom Lošinju. U rujnu je u Malom Lošinju palo 249.9 litara kiše, što je 2.5 puta više od mjesečnog prosjeka (99.8 litara).

I na meteorološkoj postaji Mali Lošinj Čikat (s mreže automatskih postaja pljusak.com) je izmjerena velika količina kiše u noći od utorka na srijedu. Palo je u kratko vrijeme 99.4  litara kiše.

Još neke količine kiše do srijede ujutro na DHMZ postajama su bile: Krk 49 mm, Senj 46.9, Hrvatska Kostajnica 22, Rab 19.7, Zavižan 18.8,  Božava 18, Gospić 15.9, Slavonski Brod 15.2, Sisak 14.8,   Zadar 14.5, Požega 14, Puntijarka 12.3, Lipik 12, Kutina, Kutjevo i Otočac 11…

Fronta  se brzo premjestila preko naših krajeva, pa se razvedravanje s zapada brzo širilo prema istoku i jugu. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti su se kretale uglavnom od 19 do 21°C, a na Jadranu od 22 do 25°C, u Hvaru i do 25.6°C.

Nova izraženija fronta i ciklona stiže nam već u noći na petak i tijekom petka kada su ponovno izglednije i obilnije oborine. Uz zahlađenje u višem gorju će pasti i snijeg, pa je izgledno da će subotnje jutro donijeti i prve službene visine snijega ove jeseni. Na Jadranu će nakon juga i jugozapadnjaka u četvrtak, u petak nakon prolaska fronte zapuhati jaka i olujna bura.

Naslovna slika: Munje oko Cresa i Lošinja u noći od utorka na srijedu

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned