Sunday, Jul. 5, 2020

Prva marčana bura: Udari na Krčkom mostu dosežu 167 km/h (VIDEO)

Autor:

|

13.03.2016

|

Kategorije:

Prva marčana bura: Udari na Krčkom mostu dosežu 167 km/h (VIDEO)

Vremenske prilike u Hrvatskoj tijekom nedjelje ponajviše obilježava bura na Jadranu, ali i povremeni jaki do vrlo jaki udari sjeverca u kontinentalnom dijelu zemlje. Vjetrovito vrijeme posljedica je velike razlike u tlaku zraka između snažne anticiklone s centrom nad Sjevernim morem i ciklone koja se nalazi  južnije od Otranta.

Do 16 sati najjači udar bure u Hrvatskoj izmjeren je na Krčkom mostu i iznosio je orkanskih 167 km/h. Udari bure u okolici Senja dosezali su 152, a na Paškom mostu 148 km/h. Olujnih udara bure ima i u naseljenim područjima udare. Na Pagu bura puše s udarima do 100 km/hm, u Puli na udare do 86 km/h, Zadru 79 km/h, Splitu i Makarskoj 72 km/h.

HAK javlja da su zbog olujne bure zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca i Obrovca), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Iako je na dijelovima Jadrana bure bilo i u danima prije nedjelje, tek je današnja bura zapuhala na cijelom Jadranu i gotovo posvuda ima olujne udare, stoga je možemo nazvati prvom marčanom burom.

Snijeg u gorju

Nedjelja je donijela umjereno do znatno oblačno vrijeme, a oborina je bilo samo ponegdje, a tamo gdje ih je bilo bile su većinom slabe. Najviše oborina zadnja 24 sata bilo je u Stajnici, 11 litara po kvadratnom metru, te u Saborskom (8 mm). Snijeg je povremeno padao u Gorskom kotaru iznad 900 metara nadmorske visine, ali i u nekim planinama ostatka zemlje, primjerice na Medvednici, Dinari, Kamešnici i Biokovu.

Već je danima uobičajena situacija da vladaju velike temperaturne razlike u zemlji. Primjerice, dijelovi Gorskog kotara tijekom nedjelje imali su temperaturu zraka oko zimskih 0°C, a u Dubrovniku i Konavlima temperatura je rasla do 19°C.

Bura će na Jadranu slabiti u drugom dijelu ponedjeljka, a ciklona u višim predjelima troposfere donijet će nam malo kiše i snijega u prvom dijelu srijede.

Temperature zraka u popodnevnim satima (Pljusak.com)
 slika
Satelitska snimka naoblake (WetterOnline)
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić