Tuesday, Jul. 14, 2020

Prve munje ove godine na sjevernom Jadranu, na kopnu se kiša ledi (FOTO)

Autor:

|

05.01.2016

|

Kategorije:

Prve munje ove godine na sjevernom Jadranu, na kopnu se kiša ledi (FOTO)

Iako se primarni centar i tijekom utorka zadržavao nad sjeverozapadnom Europom, dolina s vlažnim zrakom podržavala je nestabilno vrijeme i u našim krajevima, osobito u drugom dijelu dana. Jutro je počelo hladno, osobito u unutrašnjosti zemlje. Najhladnijih -12°C izmjereno je u Đakovu i Lipiku. -11°C je bilo u Daruvaru, Petrovcu, Čakovcu i Jastrebarskom, -10°C u Bednji, Koprivnici, Sisku, Varaždinu, Plesu, na Bilogori itd. Drugdje je bilo od -9 do -3°C, u zaobalju od 0 do 2°C, a uz obalu i na otocima od 3 do 12°C.

Jačanje juga na moru i jugozapadnjaka nad unutrašnjosti zemlje rezultiralo je zatopljenjem, pa su najviše dnevne temperature bile umjereno više u odnosu na prethodne dane. Ipak, mnoga su nizinska područja u zemlji uspjela “zadržati” minuse i u najtoplijem dijelu dana. Najviše je zatoplilo u gorskim krajevima, gdje je temperatura bila oko nule ili malo viša. Na Jadranu su najviše dnevne temperature bile od 7°C u unutrašnjosti Istre do toplih 14°C na jugu Dalmacije.

Zbog približavanja novog sekundarnog ciklonalnog centra i pripadajućeg frontalnog sustava s područja Italije (ciklona Tomislav), u drugom dijelu dana oborine su nam prišle sa zapada. Na Jadranu je bilo kiše, na Kvarneru i grmljavine. U gorju je bilo kiše i snijega, a u unutrašnjosti zemlje većinom je padala kiša koja se smrzavala u dodiru s tlom, stvarajući pješacima i vozačima opasni ledeni sloj.

Prema podacima DHMZ-a, u 19 sati najviše snijega je izmjereno na Zavižanu, 42 cm. Slijede Gospić s 31, Gorice – Nova Gradiška 30, Sisak 28, Karlovac 25, Ogulin 21, Sljeme 20 itd.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 23 sata najaviše kiša palo je u Baški na Krku, 43 litre po kvadratnom metru. Slijede Mali Lošinj 40, Senj 29, Cres 24, Hreljin i Cernik 21, Križane 20 itd.

Ciklonalni niz se nastavlja sve do kraja tjedna. Tijekom srijede na vrijeme će u Hrvatskoj djelovati ciklona Tomislav koja će centrom preko Jadrana prijeći dalje na jugoistok. U četvrtak nam slijedi samo prolazna stabilizacija vremena, a petak i dani vikenda donose utjecaj ciklone Uršula.

Minimalne i maksimalne dnevne temperature zraka, 5.1.2016. (DHMZ)
slika

slika

Oborine do 23 sata (Pljusak.com)

Jugo u Stobreču. Foto: Marina Blažević

Ledena kiša u Karlovcu. Foto: Filip Trezner

Kiša se smrzava  u dodiru s tlom u Zagrebu. Foto: Bruno Fantulin

Zagrebačka snježna idila. Foto: Vesna Holjevac

Munje iznad Paga. Foto: Danijel Palčić

Munje iznad Lošinja. Foto: Sandro Puncet

Pogled iz zraka na snježni Zagreb. Foto: Dino Čaljkušić


Labudovi i zima na Jarunu. Foto: Sandra Kruhek

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić