Saturday, Jul. 4, 2020

Prve pahulje sezone u nizinama unutrašnjosti

Autor:

|

18.11.2018

|

Kategorije:

Prve pahulje sezone u nizinama unutrašnjosti

Nakon što je prva polovica mjeseca donijela iznadprosječnu toplinu, studeni polako iz dana u dan pokazuje svoju zimsku stranu.   Posljednjih nekoliko dana, od sredine mjeseca naši se krajevi nalaze pod utjecajem  prostrane anticiklone sa središtem nad sjeveroistokom kontinenta.

Zbog dotoka hladnog zraka sa sjeveroistoka, temperature su se polako vratile u okvire prosjeka za doba godine ili su već i niže od prosjeka, osobito u višem  gorju, gdje je i najviše zahladilo. Na Zavižanu je  nedjelja 18. studenog bila treći uzastopni tzv. studeni dan (dan u kojemu je najviša dnevna temperatura ispod 0°C).  Srednja dnevna temperatura je u subotu iznosila -5.8°C. Prosječna srednja dnevna temperatura u najhladnijem dijelu zime (siječanj, prva polovica veljače se kreće oko -5°C).  Nedjelja je bila još hladnija. Najviša dnevna temperatura je iznosila -6.3°C, a najniža -7.9°C. Srednja dnevna temperatura je iznosila -7.6°C.

Nedjelja je u kopnenima krajevima donijela i oblačnije vrijeme uz slabe oborine na granici kiše i snijega.  Snježne su pahulje, prvi puta ove jeseni tako zalepršale i u nizinama unutrašnjosti. Dojave o snježnim pahuljama stizale su ujutro iz Slavonije, a kasno poslijepodne i navečer i iz središnjih krajeva unutrašnjosti.  Slab snijeg pada i u Gorskom kotaru, ali zasad zbog njega nema problema u prometu.

Probleme u prometu stvara jaka bura, ali tijekom nedjelje nije bilo zatvorenih cesta za sve skupine vozila.

Zimske su i temperature zraka. U najvišem gorju su cijeli dan one negativne. U nizinama unutrašnjosti nedjelja je donijela najviše dnevne temperature od 4 do 6°C, a na Jadranu od 9 do 15°C. Najhladniji je bio Senj s 7.5°C, a najtopliji Hvar s 15.6˛C.

Početak novog tjedna donosi i izraženiji utjecaj ciklone s Sredozemlja koja će gorju donijeti prvi konkretniji jesenski snijeg, a  snježni će pokrivač zabijeliti i nizinska područja. Dosad je ove jeseni samo jednom na Zavižanu izmjereno tek 1 cm snijega. Bilo je to 21. listopada 2018. u 20 sati navečer. Već slijedećeg jutra snijega je bilo samo u tragovima.

Maksimalne temperature zraka, 18.11.2018. – www.pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned