Friday, May. 29, 2020

Prvi dan kalendarskog ljeta uz vrućinu i oluje: 81 mm kiše u Pargu

Autor:

|

21.06.2017

|

Kategorije:

Prvi dan kalendarskog ljeta uz vrućinu i oluje: 81 mm kiše u Pargu

Prvi dan kalendarskog ljeta obilježile su vrućine u gotovo svim mjestima, ali i lokalna olujna nevremena u zapadnim krajevima unutrašnjosti.  Najzanimljiviji meteorološki podatak dana stiže iz Gorskog kotara. U Pargu kraj Čabra je tijekom poslijepodnevne oluje  palo čak 81 mm kiše na kvadratni metar. To je više od polovice prosječne lipanjske količine kiše koja iznosi 149.2 mm.  Jaka oluja se nad tim područjem počela razvijati oko 14 sati i potrajala je slijedeća dva sata. U 13 sati je temperatura zraka na meteorološkoj postaji Parg dosegnula 29°C (dnevni maksimum je iznosio 29.5°C, za usporedbu lipanjski temperaturni rekord je 31.2°C). Motritelj DHMZ je u 14 sati javio jaku kišu u Pargu, a u 15 sati je opis vremena glasio „silovit pljusak kiše“. Temperatura se u 2 sata  spustila za deset stupnjeva, pa je u 15 sati izmjereno 18°C.

Pljuskova i grmljavine je već ujutro bilo u zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti. Tako je već do 8 sati u Bednji i na Puntijarki palo 8 mm kiše. Ipak, oni su češći i intenzivniji bili u poslijepodnevnim satima. Osim u Gorskom kotaru bilo ih je i u sjeverozapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti, osobito uz granicu sa Slovenijom.   Mjestimice je bilo i tuče (Bednja, Jaska, okolica Zagreba).

Osim Parga, meteorološke postaje nisu zabilježile veće količine kiše. Večerašnji podaci su: Zagreb Pleso 14 mm, Zagreb Grič 8 mm, Maksimir 4 mm.. Od meteoroloških postaja mreže pljusak.com izdvajamo: Jagnjić Dol 34.3 mm kiše, Jastrebarsko 32.5 mm, Zagreb Dugave 27.5 mm, Orešje 18 mm…

Dan su obilježile i vrućine.  Najviše dnevne temperature su gotovo posvuda prešle 30°C. Najtoplije je bilo u Gradištu i na Bilogori sa 34.0°C.  Tek malo manje (33.7°C) je izmjereno u Osijeku Klisa i Zagrebu (Grič i Pleso).  U Karlovcu je bilo 33.5°C, a Krapini 33.4°C.  Vruće je bilo i na većem dijelu Jadrana uz temperature od 30 do 31°C. U Komiži i Dubrovniku je izmjerena maksimalna temperatura od 28°C.

Vrlo visoke temperature su izmjerene i u višem gorju.  Na Zavižanu je izmjereno 23°C. To nije daleko od lipanjskog temperaturnog rekorda koji iznosi 24.4°C. Vrlo je izgledno da će do kraja lipnja taj rekord biti oboren.

Poslijepodnevni pljusak nad Zagrebom   – foto: Zvonimir Katančić

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned