Thursday, Jul. 9, 2020

Prvi dani kalendarskog ljeta uz vrućine i oluje

Autor:

|

25.06.2017

|

Kategorije:

Prvi dani kalendarskog ljeta uz vrućine i oluje

Prvi dani kalendarskog ljeta protječu uz vruće, mjestimice i vrlo vruće vrijeme.  I dok je duž Jadrana vrijeme pretežno sunčano i stabilno, u unutrašnjosti su grmljavinske oluje česte. Najjače su bile tijekom petka 23. lipnja te u noći na subotu.

U petak 23. lipnja 2017. oko 14 sati je jači olujni sustav iz Slovenije zahvatio Međimurje te se dalje premještao Podravinom. Uz  tuču bilo je i olujnih udara vjetra koji su rušili stabla. Oko 15.40 na cesti D2 između Trnovca i Bartolovca došlo je udara groma u biciklistu. Biciklist u dobi od 63 godine zadobio je opekline te je prevezen u opću bolnicu Varaždin.

U večernjim satima je Međimurje zahvatila još jedna oluja uz pojačan vjetar.  Oluja se kasno navečer intenzivirala nad   Slavonijom.  Oko 23 sata, u petak 23.6.2017.  snažno nevrijeme zahvatilo je dijelove Brodsko-posavske županije. Mjestimice je bilo jake kiše, olujnog vjetra pa i tuče, a najteže je bila  pogođena Babina Greda.

Opširniju reportažu o nevremenu u Podravini pogledajte OVDJE.

Prvi dani kalendarskog ljeta donijeli su u mnogim mjestima i prve temperature iznad vrlo vrućih 35°C. Ta je granica u četvrtak  22. lipnja dosegnuta ili prijeđena u Varaždinu i Sisku (35.0°C),  Krapini (35.1°C)  te Karlovcu (35.5°C).  U ostalim mjestima unutrašnjosti tog četvrtka su najviše dnevne temperature dosegnule ili prešle 34°C.  Vruće je bilo i duž većeg dijela Jadrana, s temperaturama do 34.2°C (Senj).

Petak je bio vrlo vruć u Zagrebu Maksimir (35.0°C),  Osijeku Klisa (35.1°C), Krapini i Bilogori (35.4°C), te Sisku i Karlovcu (35.5°C).  U subotu 24. lipnja najtopliji je bio Knin s najvišom dnevnom temperaturom od 36.0°C.  Na Bilogori je izmjereno 35.1°C.

Vrućinu prati i velika sparina uz visoku vlagu.  Visoke su i minimalne noćne i jutarnje temperature. U noći od subote na nedjelju u većini krajeva se one nisu spuštale ispod 20°C, samo su ponegdje u unutrašnjosti bile stupanj ili dva niže od te granice. U Splitu je noć na nedjelju bila i vrlo topla, s najnižom temperaturom od 25.4°C.

Na kraju zabilježimo da je u nedjelju, 25. lipnja ujutro u  Crikvenici i Malinskoj  izmjerena temperatura mora od 26°C, a u Puli čak 27°C.

Trenutak udara munje u biciklistu na cesti kod Trnovca – video: eVarazdinTV

Oluja nad Koprivnicu 23.6.2017. – foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

Šteta od nevremena u Đelekovcu, 23.6.2017. –  foto Krešo Puklavec

slika

slika

Posljedice nevremena na jezeru Šoderica, 23.6.207. – foto: DravaInfo

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned