Wednesday, Aug. 17, 2022

Prvi jesenski mraz

Autor:

|

25.09.2018

|

Kategorije:

Prvi jesenski mraz

Nakon što je ponedjeljak obilježio brzi prolazak izražene fronte, današnje jutro osvanulo vedro, ali i hladno. Mjestimice je i u nizinama središnje i sjeverozapadne Hrvatske zabilježen i prvi ovosezonski mraz. Po podacima DHMZ-a u Bednji je u 7 sati izmjerena temperatura od -0.6°C.  Najhladnije je bilo u višem gorju. Tako je na Zavižanu izmjerena temperatura od -2.0°C. U Gospiću je minimum temperature jutros iznosio točno 0.0°C.

Riječ je naravno o temperaturi na 2 metra visine.  Pri tlu, na visini od 5 cm je temperatura bila i niža. Od dostupnih podataka o temperaturi pri tlu jutros izdvajamo:  -1°C u Zagrebu (Maksimir) i Križevcima, 0°C u Ogulinu, Krapini, Slavonskom Brodu i Osijeku. U Pargu i Gospiću  je pri tlu izmjereno -2°C,  a na Zavižanu -3°C.

U  većini nizinskih krajeva su jutros izmjerene minimalne temperature od 1 do 4 ili ponegdje u Slavoniji i 5°C°C.  Uz mraz jutros je  u nizinama bilo i mjestimične magle.

Na Jadranu je raspon najnižih temperatura bio od 8.8°C (Rijeka) do 15.4°C (Mali Lošinj).

I podaci s mreže automatskih postaja pljsuak.com pokazuju da je jutros bilo mraza. Minimalne temperature ispod 0°C jutros su bile: Lekenik -0.1°C, Jelvica -1.0°C, Stajnica -0.5°C, Krasno -0.1°C, Biokovo -2.0°C, Dinara -2.2°C.

Danju su maksimalne temperature u nizinama bile prilično ujednačene i kretale su se od 14 do 16°C. U Gorskom kotaru i Lici iznosile su od 11 do 13°C. Na Jadranu su izmjerene najviše dnevne temperature uglavnom od 19 do 21°C, ponegdje u Dalmaciji (Hvar) i do 22°C.

I dalje je puhala bura. Zbog nje je bilo i otežano gašenje velikog požara koji je rano jutros buknuo na Pelješcu.

Snizila se i temperatura mora. U Šibeniku je izmjerena temperatura mora od 20°C. Drugdje uglavnom 21 do 23°C.

Naslovna slika: Prvo struganje leda s automobilskih stakala ove jeseni, Kupinečki Kraljevec, 25.9.2018. – foto: vlcha/Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned