Wednesday, Jun. 3, 2020

Prvi snijeg ove godine u dijelovima Dalmacije, zabijelilo se nadomak Splitu i na Braču (FOTO)

Autor:

|

04.02.2016

|

Kategorije:

Prvi snijeg ove godine u dijelovima Dalmacije, zabijelilo se nadomak Splitu i na Braču (FOTO)

Najavljeno zahlađenje stiglo je u Dalmaciju tijekom protekle noći. Kiša, a mjestimice i grmljavinski pljuskovi, donijeli su prve oborine ove veljače.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 8 sati ujutro lokalno je bilo obilnijih oborina. Primjerice, u Brelima je palo čak 56 litara po kvadratnom metru. Slijede Žrnovnica 33, Lučice na Braču 22, Milna 18, Zadvarje 17, Makarska 16 itd.

Bura se sa sjevernog Jadrana proširila na veći dio obale. Olujni udari do 100 km/h jutros se mjere podno Biokova, Mosora i na kliškom području.

Temperatura zraka u odnosu na jučerašnje jutro pale su 5 do 10 stupnjeva. Primjerice, u Splitu i Makarskoj temperatura zraka u 8 sati iznosila je 5 Celzijevih stupnjeva, na Klisu samo 3, a na biokovskom vrhu Svetom Juri 6 stupnjeva ispod nule. Fronta još nije stigla samo do dubrovačkog područja, gdje temperature još dosežu 12°C.

Meteorološka vijest dana ipak je prvi snijeg ove godine u gotovo svim dalmatinskim planinama. Snijeg je zabijelio Kozjak, Svilaju, Dinaru, Biokovo, a mjestimice se u Zagori spustio na 400 metara nadmorske visine. Prvi ovogodišnji snijeg pada i na Mosoru, gdje je iznad 1000 metara palo od 20 do 50 centimetara snijega što znači da će svi ljubitelji zimskih radosti moći na ovoj planini uživati čak i dane vikenda jer se sav snijeg neće otopiti, usprkos porastu temperature. Osobito će lijepo biti tijekom petka.

Snijeg je također zabijelio Dubravu, a na području Gata pada susnježica. Snijeg nije zaobišao ni otok Brač, s nekoliko centimetara zabijelila se Vidova Gora. Na biokovskom vrhu Svetom Juri do 9 sati palo je 30 cm snijega, u nanosima oko pola metra, a pada dalje. Također su se jutros zabijelili i dijelovi Imotske krajine gdje iznad 500 metara nadmorske visine ima i do 20 cm snijega. Susnježice je Mosoru jutro bilo već od 300 metara nadmorske visine, a snijega iznad 600. Snježni pokrivač stvorio se u Dubravi i Gornje Sitnom.
Na dijelovima Mosora iznad 1000 metara palo je oko 20 do 50 cm snijega, što znači da će svi ljubitelji zimskih radosti moći na ovoj planini uživati čak i dane vikenda jer se sav snijeg neće otopiti, usprkos porastu temperature. Osobito će lijepo biti tijekom petka kada se očekuje sunčano i prohladno vrijeme.

U drugom dijelu dana očekuje nas smirivanje vremena i razvedravanje sa zapada.

Tunel Trurija u imotskoj krajini na 550 mnv trenutno mjeri 19 cm snijega. Foto: Stipan Kujundžić

Snijeg je pao i na otoku Braču, Vidova Gora. Foto: Davor Cvitanić

Oborine i temperautre zraka do/u 10 sati (Pljusak.com)


Jutrošnji snijeg na Kozjaku i Mosoru. Foto: Frane Knezovič


Snijeg na Mosoru. Foto: Rade Popadić


Biokovo sa vidljivom granicom od 600mnv Foto: Ante08 / Crometeo forum
slika

Snijeg kod Klisa. Foto: Klis / Crometeo forum
slika

Na putu prema Zagvozdu. Foto: Stjepan Kujundžić


Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić